Apel da se smanji potrošnja vode u Prokuplju, kazne za nepoštovanje mera

0

Voda iz sistema gradskog vodovoda u Prokuplju tokom narednih letnjih meseci može da se koristi samo za osnovnu upotrebu, piće i održavanje lične higijene, a Gradsko veće u Prokuplju poziva građane da je namenski koriste i da je ne troše za zalivanje travnjaka, bašti, punjenje bazena, jer u suprotnom mogu biti kažnjeni i do 10.000 dinara za nepoštovanje mera.

Zbog velikih vrućina i povećane potrošnje vode u prethodnim danima, Gradsko veće Prokuplja donelo je Uputstvo kojim se ograničava potrošnja vode iz sistema javnog vodovoda, kako bi građani na celom području imali uredno vodosnabdevanje.

Svako nenamensko korišćenje vode smatraće se prekršajem za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara. Kontrolu potrošnje vode iz sistema javnog vodovoda vršiće Odeljenje za inspekcijske poslove, odnosno komunalni inspektor – kažu u Gradskoj upravi u Prokuplju.

I pored dugog sušnog perioda, u JKP Hammeum koje je zaduženo za vodosnabdevanje u Prokuplju, kažu da se za sada ne očekuju restrikcije, jer je akumulacija Bresnica na 90 odsto popunjenosti kapaciteta, ali da postoji problem jer je isporuka vode na maksimumu i da može doći do tehničkih problema.

Isporučuje se maksimalna količina vode sa filter stanice Bresnica, a to je oko 80 litara u sekundi. I druga 2 vodosistema, Hisar i Bumburek rade maksimalnim kapacitetom, pa je apel za racionalnim korišćenjem vode potreban jer je uočena velika neracionalna potrošnja vode u gradu i selima koja su priključena na bresnički vodosistem. Kako se ne bi ugrozilo vodosnabdevanje zbog preopterećenosti vodosistema, potrebna je disciplina u korišćenju pijaće vode – rekao je Moma Milojković, tehnički direktor JKP Hammeum.

Dodaje da se tokom leta ne očekuju nikakve restrikcije vode, bez obzira na vremenske uslove i da građani Prokuplja koriste zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име