yazilimweb tasarim
Home / HRONIKA / Apelaciono tužilaštvo naložilo Višem da nastavi ispitivanje o navodnoj krađi bebe u prokupačkoj Bolnici
Apelaciono tužilaštvo naložilo Višem da nastavi ispitivanje o navodnoj krađi bebe u prokupačkoj Bolnici

Apelaciono tužilaštvo naložilo Višem da nastavi ispitivanje o navodnoj krađi bebe u prokupačkoj Bolnici

Apelaciono tužilaštvo u Nišu ukinulo je odbacujuću krivičnu prijavu i naložilo prokupačkom Višem tužilaštvu da nastavi postupak provere i navode u njoj, koju je podnela porodica Stanković iz Žitorađe. Navodi se odnose na moguće krivično delo trgovina ljudima, a reč je o porodici koja sumnja da im je beba ukradena odmah nakon porođaja pre 40 godina.

Apelaciono tužilaštvo traži od prokupačkog da nastavi postupak provere navoda iz krivične prijave i da prokupačka policija na njihov zahtev prikupi obaveštenja ko je radio obdukciju leša ženskog deteta, koje je rodila Slađana Stanković 1982. godine i ko je sačinio obdukcioni zapisnik.

Traže da se nakon toga ta osoba sasluša o okolnostima smrti deteta, ali i da u svojstvu građana Tužilaštvo sasluša još nekoliko doktora i medicinskih radnika koji su radili u tom periodu.

Uvidom u navedeni spis predmeta utvrđeno je da su navodi podnetog prigovora delimično osnovani u delu nepotpunog utvrđivanja činjeničnog stanja zbog čega je naloženo Višem tužilaštvu u Prokuplju da nastavi sa prikupljanjem potrebnih obaveštenja i nastavi postupak provere iznetih navoda krivične prijave porodice Stanković – kaže se u obrazloženju odluke Apelacionog tužilaštva.

Inače, sumnju i mogućnost da su umrle bebe u prošlosti sahranjivana u krugu prokupačke Bolnice istražuju predstavnici Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koje se sumnja da su nestala, a na osnovu ranijeg rešenja o odbačaju krivičnog postupka koje je Više javno tužilaštvo dostavilo po krivičnoj prijavi. U obrazloženju se na dva mesta navodi da su bebe sahranjivane u “bolničkom krugu” ili “bolničkom borovnjaku”.

Mi ćemo nastaviti borbu da se istraži gde su i kako sahranjivane umrle bebe, ako postoji nelegalno groblje u krugu i oko Bolnice tražimo ehumaciju i DNK analize. Očekujemo da prokupačko tužilaštvo sada mnogo ozbiljnije ponovo razmotri krivičnu prijavu i da se ispitaju sve okolnosti – kaže Radiša Pavlović predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama.

Ranije je direktor prokupačke Opšte bolnice “Dr Aleksa Savić“ Snježana Arsić rekla da nije upoznata sa navodima da su bebe u prošlosti sahranjivane u bolničkom krugu i da nije imala saznanja da se vodio bilo kakav predistražni krivični postupak u vezi sa tim slučajem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top