yazilimweb tasarim
Home / DRUŠTVO / Blokada puta kod Kuršumlije u znak podrške radnicima “Simpo-Šik”-a održana bez radnika
Blokada puta kod Kuršumlije u znak podrške radnicima “Simpo-Šik”-a održana bez radnika

Blokada puta kod Kuršumlije u znak podrške radnicima “Simpo-Šik”-a održana bez radnika

Blokada državnog puta Niš-Priština kod Kuršumlije u znak podrške i pokušaja rešavavanja problema obespravljenih radnika „Simpo-Šik“-a kojima se već duže od 10 godina ne uplaćuje radni staž , održana je bez podrške radnika zaposlenih u toj fabrici. Organizatora blokade Boška Ilića podržali su jedino predstavnici Udruženog sindikata Srbije “Sloga“, a novo okupljanje, radikalizacija protesta i totalna blokada saobraćaja do ispunjenja svih zahteva najavljena je za septembar.

Ilić je podsetio da već 3 meseca pokušava da nadležnim institucijama u državi ukaže na nepravedan položaj radnika “Simpo-Šik”-a, ali da niko iz nadležnih institucija nije reagovao.

Zato što se radnicima desetak godina ne uplaćuje radni staž, u penziju idu sa 12.000 do 14.000, umesto sa 25 do 30.000 dinara. Niko nije našao za shodno da nam se obrati da reši problem na koji ukazujemo, niko da nam se pridruži, osim predstavnika sindikata “Sloga“. Obespravljeni radnici su uplašeni, obraćaju nam se tajno, ali niko od njih ne sme javno da iskaže svoje nezadovoljstvo. Nećemo odustati, pokušaćemo da ih oslobodimo straha i da im damo podršku da se izbore za mrvicu svog dostojanstva – rekao je Ilić.

Okupljenima se obratio i Vladimir Radosavljević, potpredsednik sindikata “Sloga” koji je istakao da je problem radnika “Simpo-Šik”-a samo još jedan pokazatelj nepostojanja pravne države i, kako on tvrdi, javašluka u pravosuđu i nepoštovanja zakona.

Ovi radnici su pravi primer za to, a mi smo sindikat koji se ne miri sa položajem u kome su zaposleni robovi. Želimo da podržimo ove radnike koji moraju da se ohrabre i izbore za svoja prava, a mi ćemo da se borimo sa njima. I na sledeći protest koji je najavljen nas će doći još više, ali moraju i ovi ljudi odavde da skupe zrno hrabrosti. Pozivam i ostale sindikate da zajedno krenemo u osvajanje slobode – rekao je Radosavljević.

Tokom obraćanja organizatora državni put ka Prištini je nakratko bio blokiran, a policija nije ometala učesnike da na takav način iskažu svoje nezadovoljstvo.

Ranije je Milorad Andrejić, direktor “Simpo-Šik”-a rekao da je upoznat sa problemom radnika i istakao da su penzije zaposlenih nerealno male, ali da su on i firma nemoćni da reše taj problem, a da je isplata samo neto zarade po zakonu na osnovu Uredbe Vlade Srbije iz 2013. godine kojom je to dozvoljeno firmama u restruktuiranju, te da će ostalo regulisati država.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top