„Dani šljive“ za vikend u Blacu, ulaz samo za vakcinisane i one sa negativnim testom

0

Od petka 20. avgusta do nedelje, 22. avgusta u Blacu se održavaju 19. „Dani šljive“ na kojima će osim promotivnih i edukativnih sadržaja biti priređeni i koncerti Tropiko benda, pevača Radiše Trajkovića i grupe Kerber. Na početku dela gde se održava manifestacija biće postavljeni punktovi na kojima će se kontrolisati posetioci, a prolaz će biti dozvoljen samo vakcinisanima, onima koji su preležali koronu ili građanima koji imaju negativan test, dok će biti omogućeno i da se građani na licu mesta testiraju.

Oorganizatori očekuju veliki broj posetioca, ne samo iz Blaca i Topličkog okruga, već iz cele Srbije i okruženja, a kako bi poštovali epidemiološke mere koje su na snazi najavljuju stroge kontrole i pridržavanje istih.

Iz opštinskog budžeta u Blacu za ovu manifestaciju je odvojeno oko 3, 5 miliona dinara i time će biti plaćen koncert grupe Kerber sa pratećim ozvučenjem, koji je planiran za 22. avgust od 22 sata na zatvaranju ovogodišnjih „Dana šljive“.

Predsednik Opštine Ivan Burgić ističe da je ove godine za organizaciju izdvojeno duplo manje novca iz gradske kase, te da je deo programa plaćen od strane uspešnih privrednika ovoga kraja.

Za razliku od prethodnih godina kada smo izdvajali i po 7, 8 miliona dinara, ove godine smo prepolovili tu cifru, pre svega donacijom naših privrednika koji su finansirali deo manifestacije. Moram da napomenem da „Dani šljive“ nisu samo koncerti i zabava, deo manifestacije je edukativnog karaktera a deo posvećen i najmlađima koji će uživati u dečijim predstavama. Svečano otvaranje je u petak od 21 sat uz trubače i vatromet, nakon toga posetioce će zabavljati „Tropico bend“ – ističe Burgić.

Naglašava da se ovom manifestacijom pre svega promoviše šljiva, odnosno oko 2, 5 miliona stabala ovog voća na teritoriji blačke opštine.

Srbija je treća u svetu, a Blace prvo u Srbiji po proizvodnji šljive, te je osnovni cilj lokalne samouprave da što više mladih ljudi zadrži ovde, da ih osnaži i pomogne u nameri da se bave proizvodnjom i voćarstvom – dodaje Burgić.

Tokom manifestacije biće nagrađeni najbolji poljoprivrednici u 4 kategorije – za najbolji šljivik u 2021, najuspešnije žene u poljoprivrednoj proizvodnji, izbor najboljeg mladog voćara i najboljeg mladog stočara u ovoj godini.

Inače, pre oko mesec dana jako nevreme praćeno gradom i vetrom zahvatilo je opštinu Blace, a prema proceni Komisije koja je formirana uništeni su voće i ratarske kulture na površini od oko 3.000 hektara i šteta je procenjena na oko 800 miliona dinara.

Najviše je stradala šljiva, a gotovo stoprocentna šteta napravljena u selima Kaševar, Trbunje, Kutlovac, Barbatovac i Đurevac, a poljoprivredni stručnjaci kažu da je grad uništio ovogodišnji rod i da je pitanje koliko će se voćarske kulture osposobiti narednih 3 do 5 godina.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име