yazilimweb tasarim
Home / BLACE / Dmitrović u Prokuplju: Natalitet ne zavisi samo od novca, zahteva rešavanje ekonomskih i infrastrukturnih problema
Dmitrović u Prokuplju: Natalitet ne zavisi samo od novca, zahteva rešavanje ekonomskih i infrastrukturnih problema

Dmitrović u Prokuplju: Natalitet ne zavisi samo od novca, zahteva rešavanje ekonomskih i infrastrukturnih problema

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović posetio je Prokuplje, gde je u razgovoru sa načelnikom Topličkog okruga Zlatanom Miljkovićem i zamenikom gradonačelnika Prokuplja Dejanom Tomićem naglasio da je pitanje demogafije prioritetno za Srbiju, ali i da ne zavisi samo od novca, jer da je tako zemlje na severu Evrope imale bi stopu rodnosti iznad tri, a niko nema ni stopu proste reprodukcije od 2,1.

Za Dmitrovića natalitet zahteva rešavanje ekonomskih i infrastrukturnih problema, ali zadire i u vrednosne kategorije koje je doneo savremeni načina života kada je izgubljen kult porodice, a porodica je u srpskom društvu imala značajno mesto.

Načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković je istakao da su infrastruktura i nova radna mesta jedan od najvažnijih faktora ostanka mladih na ovim prostorima.

Početak izgradnje auto-puta kroz celu Toplicu i prva faza izgradnje i opremanja privredne zone od 16 hektra uređenog prostora za investitore, mnogo će pomoći razvoju ovog kraja i smanjenju nezapolsenosti, jer smatram da je upravo to faktor opstanka mladih u lokalnim sredinama – rekao je načelnik Miljković u razgovoru sa ministrom.

Inače, prema zvaničnim podacima Prokuplje iz budzeta izdvaja više od 8 miliona dinara za podršku natalitetu, osnovan je Centar za brigu o porodici u okviru Doma zdravlja u kom rade psiholog, sociolog, lekar i tri tehničara, a za vantelesnu oplodnju Grad izdvaja do 250.000 dinara.

Poklon čestitka za prvo dete je 60.000 dinara, jednokratna pomoć za prvo dete iznosi 15.000, za drugo dete izdvaja se 20.000, a za treće 25.000 dinara, dok su u prethodnom periodu izgrađena 2 obdaništa i gotovo sve škole su renovirane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top