yazilimweb tasarim
Home / KURŠUMLIJA / Dobitnik Svetosavske nagrade maturantkinja kuršumlijske Gimnazije Jana Dragović
Dobitnik Svetosavske nagrade maturantkinja kuršumlijske Gimnazije Jana Dragović

Dobitnik Svetosavske nagrade maturantkinja kuršumlijske Gimnazije Jana Dragović

Za postignute rezultate na Međunarodnim takmičenjima u 2020. godini koja su se održala u Arizoni na Naučno-inovativnom sajmu i na Svetskoj inovativnoj olimpijadi naučnih radova u Indoneziji iz tehnologije i informatičkih nauka, Svetosavska nagrada koju svake godine tradicionalno dodeljuje Ministarstvo prosvete pripala je između ostalih i učenici Jani Dragović, maturantkinji kuršumlijske Gimnazije.

Jana naglašava da joj je Svetosavska nagrada Ministarstva prosvete objedinila sve dosadašnje uspehe u obrazovanju, a svoje školovanje želi da završi u Srbiji kao budući student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i dodaje da bi volela da radi u nekoj internacionalnoj kompaniji.

Svestrana i radoznala, odlična učenica kuršumlijske Gimnazije pokazala se uspešnom na mnogim poljima, ali je ljubav prema računarskim naukama ipak ono što je prati od malena.

Prestižnu Svetosavsku nagradu zaslužila je na međunarodnim takmičenjima u konkurenciji preko četiri hiljade učesnika u Americi i više od 140 naučnih radova u Indoneziji.

Prvu nagradu za koju sam se takmičila sa vršnjacima iz čitave Amerike osvojila sam za vreme svog boravka u toj zemlji, gde sam bila na razmeni učenika, a takmičenje je održano u Arizoni. U Indoneziji je održano onlajn takmičenje koje je obuhvatalo petominutni video u kome smo morali da zainteresujemo publiku za svoj rad, a potom smo prezentovali za sudije koji su ga vrednovali i ispitivali nas o zadatoj temi. Na oba takmičenja sam osvojila zlatne medalje, što me je i kandidovalo za ovu vrlo važnu nagradu koja će mi biti dalji podstrek tokom školovanja – kaže Jana.

Ljubav prema programiranju, nauci i njeno interesovanje vremenom su, kaže, rasli u kuršumlijskoj Gimnaziji.

U prvoj godini srednje škole u Petnici sam pohađala seminar matematičko-tehničkih nauka i tada sam shvatila da me programiranje i fizika fasciniraju svojim mogućnostima u savremenom svetu. U toku svog školovanja učestvovala sam na mnogim takmičenjima, tako da Svetosavska nagrada, zapravo, samo objedinjuje na neki način sve moje dosadašnje uspehe u obrazovanju. Ovo smatram velikim priznanjem koje mi je podstrek da budem još bolja – ističe Jana Dragović.

Svoje školovanje nastaviće u Srbiji, a volela bi, kaže, da radi u nekoj internacionalnoj kompaniji gde bi mogla da usavršava svoje znanje i dalje razvija svoje sposobnosti.

Činjenica da dolazi iz Kuršumlije, male i nerazvijene opštine juga Srbije Jani ne smeta, naprotiv, tvrdi da joj je to bila samo motivacija da ulaže još više napora i truda kako bi pokazala i izmerila svoje znanje sa decom iz većih sredina i opremljenijih škola širom Srbije, ali i Evrope i Amerike.

Najveće postignute uspehe u Srbiji Jana je zabeležila plasmanima na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i književnosti, pa nije ni slučajno da baš Svetosavska povelja kruniše ljubav prema jeziku i obrazovanju na najlepši mogući način – priznanjem koje će biti primer i podstrek njenim vršnjacima da znanjem dosežu svoje zvezde.

Podsetimo, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja uručilo je ukupno 29 Svetosavskih nagrada pojedincima i organizacijama za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća, a menju njima je bila i Jana Dragović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top