Dvoje lekara iz ambulante kod Prokuplja preminulo, oboje bili zaraženi koronom

0

Dvoje doktora koji su radili u ambulanti Doma zdravlja u prokupačkom selu Žitni Potok za samo nekoliko dana preminuli su od posledica virusa korona, potvrdila je direktorka Doma zdravlje Prokuplje. Ambulanta je trenutno zatvorena i radi se kompletna dezinfekcija svih prostorija, dok su ostali zaposleni testirani i negativni su na koronu, ali im je iz predostrožnosti naložena mera izolacije od 14 dana.

Direktorka prokupačkog Doma zdravlja Verica Bojčić kaže da je još uvek pod utiskom i potresena nakon saznanja da su joj dvoje kolega za samo nekoliko dana preminula.

Doktori Ljiljana Marković i Zvonimir Ilić umrli su nakon što je testiranjem potvrđeno da su bili pozitivni na koronu. Posle smrti prvog doktora odmah su svi zaposleni u ambulanti pozvani da se testiraju, doktor Zvonko je bio pozitivan dok su ostali radnici, medicinske sestre, vozač i pomoćni radnik bili negativni. Ipak, naloženo im je da budu u izolaciji i svakodnevno ih pratimo i čekamo da vidimo hoće li se pojaviti bilo kakvi simptomi u roku od 14 dana – prokomentarisala je direktorka Bojčić.

Naglašava da je ambulanta u Žitnom Potoku trenutno zatvorena i da je u toku kompletna dezinfekcija svih prostorija i čitave zgrade.

Već dva dana je stručna ekipa na terenu da se tamo sve dezinfikuje, očisti i opera. Tražila sam da se čitav unutrašnji prostor prekreči, preduzimamo sve što je u našoj moći da zaštitimo ne samo zaposlene u toj ambulanti već i pacijente koji dolaze da se pregledaju – tvrdi Bojčić.

Dodaje da doktorka koja je prva preminula nije ni znala da ima koronu i da se javila u matični Dom zdravlja zbog povišenog šećera, ali da je testiranjem utvrđeno da je pozitivna.

Nakon analiza koje smo uradili otkriveno je da ima koronu i konstatovano je da ima upalu pluća. Odmah je poslata u kruševačku kovid Bolnicu, ali je na žalost na putu do tamo umrla. Doktor je bio kući sa prepisanom terapijom, ali mu je naglo pozlilo nakon čega ga je Hitna pomoć prevezla u Bolnicu u Prokuplju, gde je ubrzo preminuo. Svi smo u šoku – pojašnjava Bojčić.

Kako saznajemo, oba doktora su vakcinisana sa po dve doze vakcine protiv korone, a ovih dana su trebali da prime i treću “buster” dozu. Ranije nisu evidentirani da su bili pozitivni na ovaj virus, niti su bolovali od neke ozbiljnije bolesti.

Sve veći broj pozitivnih u Toplici, za 24 sata 2 pacijenta transportovana za Kruševac

Prema poslednjim podacima iz prokupačke Bolnice, u kovid prijemno-trijažnim ambulantama ove ustanove pregledano je 26 osoba sa simptomima respiratornih infekcija pod sumnjom ili pozitivnih na kovid 19, dok su 2 pacijenta transportovana na dalje lečenje u kruševačku kovid Bolnicu.

U kovid objektima Opšte bolnice ‘’Dr Aleksa Savić’’ Prokuplje hospitalizovano je 14 pacijenta sa teritorije Topličkog okruga, kod 13 osoba je potvrđeno prisustvo virusa korona. Hospitalizovani pacijenti su sa bronhopneumonijom i srednje –teškom kliničkom slikom – kažu u Bolnici.

Naglašavaju da je na kiseoničkoj potpori trenutno 11 pacijenata i da su svi hospitalizovani pod 24-satnim nadzorom lekara i medicinskog osoblja ove ustanove.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име