yazilimweb tasarim
Home / DRUŠTVO / Grad Prokuplje traži koncesionara za gradski i prigradski prevoz na svojoj teritoriji
Grad Prokuplje traži koncesionara za gradski i prigradski prevoz na svojoj teritoriji

Grad Prokuplje traži koncesionara za gradski i prigradski prevoz na svojoj teritoriji

Nakon raskida ugovora sa Niš-ekspresom koji je decenijama prevozio Prokupčane gradskim i prigradskim linijama, gradska vlast je raspisala tender za izbor privatnog partnera koji će narednih 10 godina obavljati ovu uslugu. Procenjena vrednost nabavke je 630 miliona dinara, a za građane Prokuplja je značajno da je jasno definisana cena karte u gradskom saobraćaju koja će biti 45 dinara, bez obzira na dužinu vožnje.

Ko će preuzeti uslugu obavljanja gradskog i prigradskog prevoza u Prokuplju znaće se nakon što se završi nabavka koja je raspisana 12. februara, a rok za podnošenje ponuda je 14. april, kada će “ekonomski najpovoljnija ponuda” biti izabrana.

Tenderom je određena 41 linija kojima će, po unapred definisanom redu vožnje, saobraćati autobusi, a cena karte u prigradskim linijama varira od kilometraže.

Relacijski tarifni sistem je karakaterističan po tome što se tarifa definiše po učinku, odnosno u zavisnosti od dužina ostvarenih vožnji koje su formulisane u obliku relacija. Granice relacija su obično stanice sa najvećom izmenom putnika, odnosno naseljena mesta duž trase linije – stoji u dokumentaciji.

Prigradske linije podeljene su na 10 relacija, a cene idu od 60 dinara za onu do 2 km, pa do 280 dinara za one od 36 do 40 km.

Cena prevoza u gradskom saobraćaju je, s druge strane, jedinstvena i iznosiće, kako je određeno tenderskom dokumentacijom 45 dinara, bez obzira na dužinu vožnje.

Poslednjih godina, pa i decenijama, Prokupčane je prevozio Niš-ekspres, ali je ugovor sa ovom niškom firmom raskinut jer su nakon ukidanja vanrednog stanja redukovali svoje linije u prigradskom saobraćaju i sveli ih na samo dve – do sela Milukovac i Kostenica.

Građani su imali zamerke i na cene karata, pa se gradska vlast odlučila na javno-privatno partnerstvo sa elementima koncesije.

Kako se navodi u dokumentaciji, očekuje se postepeno smanjenja troškova, a pre svega troška goriva, uvođenjem mlađih vozila sa savremenijim motorima i smanjenom potrošnjom goriva.

Očekujemo ostvaranje zaštite životne sredine smanjenjem emitovanja štetnih izduvnih gasova uvođenjem novijih vozila, kao i efekat uštede u smanjenju potrošnje goriva – stoji u dokumentaciji.

Najmanje prihvatljiva vozila moraju imati EURO 3 motor, a prednost, kako piše u nabavci, radi unapređenja zaštitne životne sredine, ali i racionalizacije poslovanja biće data potencijalnim privatnim partnerima koja poseduju vozila koja ispunjavaju uslove EURO 4, EURO 5 ili EURO 6 standard.

U Gradskoj upravi očekuju i bolju uslugu, reorganizaciju i produženje postojećih trasa, veći broj polazaka, a naročito na učeničkim i radničkim linijama do industrijskih zona. Očekuju i tokom 10 godina, sa povećanjem broja putnika, i konstantno smanjenje izdataka iz budžeta.

Od privatnog partnera traže da ima najmanje 13 autobusa koji će biti dovoljni za pokrivanje svih linija i polazaka, ali i dodatna 3 koji bi bili u rezervi i po potrebi bili u funkciji ako i kada dođe do kvara na nekom od vozila.

Od privatnog partnera se zahteva da na teritoriji grada Prokuplja poseduje u vlasništvu ili zakupu objekat koji sadrži pokriven zatvoren prostor za održavanje vozila u kome se, na izgrađenim kanalima za navoz vozila ili stubnim dizalicama, može istovremeno vršiti opravka i održavanje najmanje 3 solo autobusa (3 kanala ili 3 stubne dizalice). U okviru navedenog prostora privatni partner mora da obezbedi površinu u vlasništvu ili zakupu, sa savremenim zastorom, od asfalta ili betona, na kome je moguće parkirati najmanje 18 autobusa istovremeno – podaci su iz tendera.

Ponuđač mora da ima sve potrebne licence za obavljanje usluge prevoza, da se firma najmanje 2 godina u kontinuitetu bavila prevozom u nekoj od lokalnih samouprava u Srbiji i da ima na raspolaganju najmanje 38 zaposlenih vozača.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top