yazilimweb tasarim
Home / KULTURA / Ivani Đurković nagrada za najbolju knjigu topličkog pisca u prošloj godini
Ivani Đurković nagrada za najbolju knjigu topličkog pisca u prošloj godini

Ivani Đurković nagrada za najbolju knjigu topličkog pisca u prošloj godini

Od pristiglih knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2020. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2020. godini” pripadne Ivani Đurković iz Prokuplja za knjigu Ako nije ljubav, neću u izdanju Književnog društva “Rade Drainac”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 52. put.

U obrazloženju žirija, između ostalog, kaže se da je usled epidemije književna produkcija u Toplici bila najslabija u poslednjih desetak godina pa je i konkurencija ove godine bila nešto slabija, ali je odluka žirija bila jednoglasna kada je u pitanju nagrađena zbirka pesama.

Ivana je do sada objavila četiri poetske zbirke. Njena poslednja zbirka Ako nije ljubav, neću već je u samom naslovu provokativna i višeznačna. U svim pesmama zbirke, dosledno naslovu nema mesta ni za šta drugo osim ljubavi. I tu je pesnikinja pred sebe postavila težak zadatak , da piše o ljubavi i da izbegne patetiku koja je prečest saputnik ljubavne poezije. I kvalitet ove zbirke je upravo u tome – obrazlaže odluku Dragan Ognjanović, predsednik žirija.

Govoreći o autorki nagrađene knjige, Ognjanović je istakao da pesnikinja svojom poslednjom zbirkom pokazuje pesničku zrelost i uspeva da uhvati neuhvatljivo „lirske treptaje srca i duše čiji pokretač i smisao je ljubav“.

Zbirka poezije jedna je od najlepših zbirki ljubavne poezije nekog topličkog pesnika, napisana u vreme kada nam je ljubav potrebnija nego ikada – rekao je Ognjanović.

Inače, u Prokuplju je u toku drugi deo „Drainčevih književnih susreta“ koji će trajati do 8. septembra, a prokupačka Biblioteka kao organizator manifestacije je pripremila bogat kulturni program i druženje sa pesnicima koji će, se osim u tom gradu, održati i u Kuršumliji i Blacu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top