yazilimweb tasarim
Home / DRUŠTVO / Jedini licencirani odžačar u Prokuplju nastavio porodičnu tradiciju
Jedini licencirani odžačar u Prokuplju nastavio porodičnu tradiciju

Jedini licencirani odžačar u Prokuplju nastavio porodičnu tradiciju

Porodična tradicija i ljubav prema poslu podstakli su 35-godišnjeg Miloša Taskovića iz Prokuplja da nastavi zanat svoga oca i dede i prihvati se odžačarskog alata. Miris čađi i dima su mu postali svakodnevica, a koliko je ovo zanimanje nepopularno govori podatak da je jedini odžačar u Prokuplju sa zvaničnom licencom.

Kaže da je najveće znanje i veštine odžačarskog posla stekao učeći od svog dede koji je u svoje vreme bio prepoznatljiv po crnom odelu i kapi, a koji je vredno i pažljivo radio svoj posao i od toga hranio i izdržavao svoju porodicu.

Posla ima, naročito tokom zimskog perioda. Gotovo 70 odsto stanovnika u Prokuplju se greje na čvrsto gorivo, najviše tradicionalno na drva i ugalj. Zato je potreban čist odžak, a to je moj posao. U sezoni dnevno očistim 10 do 15 dimnjaka dnevno. Leti je mnogo manje posla, tako da radeći ovaj posao ne mogu da sanjam o velikom bogatstvu, ali se može zaraditi za osnovne stvari – priča Miloš.

Kaže da kao i u svakom poslu i odžačar mora da ovlada svim alatima u svom zanatu, ali i da osavremeni tehnologiju čišćenja dimnjaka u odnosu na vreme kada je to radio njegov deda.
odžačar.

Pored tradicionalne četke i tega, za čišćenje često koristim i bušilicu, neretko dograđujem i krpim rupe na dimnjaku, montiram i ugrađujem šta treba da bi mušterija mogla nesmetano da se greje zimi. Često se suočavam sa problemima tokom čišćenja, kada ni sajla dugačka preko 15 metara ne može da probije garež i čađ, pa se tada koriste alternativne metode čišćenja. Za sada nisam naišao na problem koji nisam rešio – zadovoljno ističe Miloš.

On tvrdi da verovanje da odžačar donosi sreću polako odlazi u istoriju jer je sve manje odžačara na ulicama, a da svako kome se zapuši odžak tokom zime zna zašto je to verovanje tačno.

Jedini prokupački odžačar savetuje sugrađane da se što češće čiste dimnjaci, a najbolje je odmah po završetku grejne sezone ili ako ne tada onda pre početka nove bi bilo poželjno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top