Knjiga Toplički đerdani okupila pesnikinje u Toplici

0
Milunka Marković Đalović okupila sve pesnikinje u jednoj knjizi; Foto: M. T.

Prva Antologija topličkih pesnikinja iza čijih naslova se nalaze imena 33 autora različitih godina i zanimanja sa svojih 214 pesama, čine pravi toplički đerdan savremenog pesništva sa ovih prostora. Sve pesnikinje je okupila u knjizi „Toplički đerdani“ dugogodišnja profesorka, pesnikinja Milunka Marković Đolović.

Kaže da joj je prvobitna ideja bila da objavi svoje i pesme svojih prijateljica iz Toplice, ali se broj pesnikinja stalno povećavao, tako da je ubrzo zbirka prerasla u pravu antologiju.

Milunka sa knjigom u kojoj je okupila pesnikinje iz Toplice; Foto: M. T.

Postoji motiv koji me silno navodio da pristupim ovom poslu. Jednom prilikom, na javnom književnom skupu, jedan od kulturnih radnika za govornicom je spomenuo da u Toplici nema pesnikinja. Trebalo je taj navod proveriti.Tako sam se uputila u avanturu potrage za pesmama topličkih pesnikinja- priča profesor Milunka Marković Đolović.

Naglašava da se među koleginicama pesnikinja iz Toplice vrlo brzo čulo za njen rad i interesovanje, pa su pesme počele da pristižu.

Pripremanje ove Antologije za mene se pretvorilo u upoznavanje fantastičnih ženskih likova naše svakodnevice. Stvorilo se lepo jato nadarenih žena koje sada nastajanjem Antologije dejstvuje zajedno novom obogaćenog energijom. Postala sam bogatija za toliko srodnih duša- kaže priređivač Đerdana.

Dodaje da su pesnikinje zastupljene u Antologiji najrazličitijih profesija i godina, od studenta, učitelja, ekonomista, frizera, modnih kreatora, do lekara i profesora.

Knjiga Toplički đerdani; Foto: M. T.

Tako su svojim pesmama značajno mesto u knjizi dobile pedagog Olivera Nosov Marjanović, profesor Mirjana Ognjanović, dr Ljiljana Obradović, Marija Todorović, profesor srpskog jezika, Jelena Adam, hirurg u KBC Zvezdara, Violeta Aranđelović, frizerka u salonu „Blondie“, Srbijanka Stanković, urednik portala Topličanka, Ivana Đurković, radnik Doma kulture u Prokuplju.

Budući da se svaka od autorki Antologije bavi svojim poslom, ove pesme su utoliko zanimljivije jer daju poetičku sliku svakodnevnih poslova koje one obavljaju u školi, hirurškoj sali, kancelariji. Pesme u ovoj knjizi otkrivaju emotivni i misaoni svet zaposlene žene 21. Veka – naglašava Marković Đolović.

Milunka Marković Đolović je posthumno objavila dve očeve zbirke pesama i pripovedaka Račanski konaci I Nebo i zemlja Kosanice, svoju zbirku pesama Životni krug kao i romane Otvorena školjka i Studenjak, dok je sa španskog jezika prevela delo neuropsihijatra Čepmena, Bračni Konflikti.

M. T.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име