Obavljanje komunalnih delatnosti poput parking mesta, čistoće grada, gradske tržnice i gradskog zelenila u Prokuplju, nakon sprovedenog javnog poziva, biće povereni na održavanje i upravljanje privatnoj firmi. Radi se o radnim jedinicama najvećeg Javnog komunalnog preduzeća Hammeum koje ima oko 300 zaposlenih, a koje će se odlukom Skupštine Prokuplja koncesionom prodajom izdati privatnom partneru na 15 godina.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović tvrdi da će se time uštedeti veliki novac u budžetu, te da se godišnje za ovo, kako kaže, nefunkcionalno preduzeće u koje se do sada finansirao nerad, izdvaja po raznim osnovama oko 350 miliona dinara.

To je veliko opterećenje i stavka koja onemogućava planiranje budžeta onako kako mi mislimo da je u interesu građana. Očekujemo da koncesiona prodaja putem javno-privatnog partnerstva u velikoj meri smanji te izdatke, jer prema projekcijama za komunalne usluge koje ćemo plaćati partneru su oko 50 miliona dinara na godišnjem nivou. Raspisaćemo javni poziv i izabrati najpovoljnijeg ponuđača, a pre potpisivanja o nacrtu Javnog ugovora izjasniće se gradsko pravobranilaštvo, dok će konačnu odluku doneti odbornici Prokuplja na Skupštini- rekao je Aranđelović.

Već formiran stručni tim koji se bavi pripremom i izradom dokumentacije, ocenom prispelih ponuda i davanju predloga odluke o prihvatanju ili poništaju postupka koncesije, a nakon prodaje dela radnih jedinica, u sastavu JKP Hammeuma ostaće vodovod i usluge na prokupačkom groblju.

Koncesiona prodaja Hammeuma izazvala je oprečne reakcije predstavnika vlasti i opozicije, jer je to jedino moguće rešenje kako se Grad Prokuplje ne bi dodatno zaduživao i uzimao kredite narednih godina, a opozicione Demokratska stranka i Stranka slobode i pravde najavljuju krivične prijave Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal u Nišu, ako se odluka ne povuče.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *