Komunalne usluge u Prokuplju veće od 17 do 25 odsto

0

Novom cenom usluga za koju je prokupačka Skupština dala saglasnost na poslednjoj sednici, potrošači će od narednog meseca plaćati veću cenu komunalnih usluga koje pruža privatna firma Porr-Werner Weber za 17,4 odsto, dok će računi JKP Hammeum za pijaću i otpadne vode biti uvećani za 25 odsto. Iako većina građana smatra da su i dosadašnje cene nerealne kada se uzmu stvarna primanja građana, u Gradskoj upravi poskupljenje pravdaju usklađivanjem cena i činjenicom da one godinama nisu menjane, te da nisu bile realne.

Troškovi korišćenja vozila, goriva, mazuta, održavanja, cena hlora, struje, vodovodnog materijala, samo su neki od razloga zašto su ova dva komunalna preduzeća, jedno privatno i jedno državno, odlučila da predlože, a odbornici Grada da usvoje nove cene.

U JKP Hammeumu uvećanje za 25 odsto pravdaju činjenicom da je važeći cenovnik poslednji put promenjen 2013. godine, te da su višestruko povećani svi troškovi, od proizvodnje vode do radne snage.

I u Por-Werner Weberu ističu da je dosadašnji cenovnik poslednji put promenjen 2016. godine, te da je prethodne zahteve za usklađivanje cena od 2017. do 2020. godine gradska vlast odbijala.

Primena postojećih cena već duže vreme ugrožava poslovanje i likvidnost jer je prihod koji ostvarujemo nedovoljan za pokriće troškova, zbog čega postoji opasnost pružanja u kontinuitetu komunalnih usluga – pojašnjavaju u PWW-u.

Građani Prokuplja su iznenađeni povećanjem cena komunalnih usluga koje su, kako tvrde, ionako bile visoke, ako se, smatraju, gleda kvalitet usluga koje dobijaju od ova dva preduzeća.

Neredovno izvoženje smeća i čišćenje kontejnera, divlje deponije, neadekvatna vozila za odvoženje otpada, ali i česti kvarovi na vodovodnoj mreži predstavljaju važnu stavku u kućnom budžetu, ako se zna da većina Prokupčana prima minimalac i ispod toga. Ako se saberu i ostali rashodi prema državi, od struje, telefona, televizijske pretplate, malo koja porodica će moći da preživi od ostatka plate tvrdi građanin Prokuplja.

Inače, zbog viška zaposlenih, velikih gubitaka i sa lošim kvalitetom usluga JKP Hammeum se nalazi u procesu restruktuiranja, odnosno koncesione prodaje pojedinih delatnosti i usluga firme.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име