yazilimweb tasarim
Home / MENI / Međunarodno takmičenje lovačkih pasa na jugu Srbije, najbolji Italijani
Međunarodno takmičenje lovačkih pasa na jugu Srbije, najbolji Italijani

Međunarodno takmičenje lovačkih pasa na jugu Srbije, najbolji Italijani

Međunarodno takmičenje lovačkih pasa starih do 30 meseci u širokom traženju poljskih jarebica u parovima, održano je na teritoriji juga Srbije – u atarima lovišta u Nišu, Doljevcu, Merošini i Žitorađi. Učestvovali su lovci iz preko 20 zemalja Evrope i zemalja okruženja, a najuspešniji su bili vlasnici i odgajivači pasa iz Italije, Francuske, Grčke i Srbije.

Takmičenje se održavalo nekoliko dana i u dve kategorije, engleski i kontinentalni ptičari, a među najuspešnijim psima posebno su se istakli Ambrofelis Marvel i Larsen čiji su vlasnici italijani, Ramona sa vlasnikom iz Grčke, Juventus iz Hrvatske i Pul iz Srbije.

Prema rečima Bratislava Markovića, upravnika lovišta u Žitorađi, koje se prostire na preko 21.000 hektara, značajan deo takmičenja održao se na ovim prostorima gde je, kako tvrdi, poslednja oaza poljske jarebice u Evropi.

Dnevno je učestvovalo oko 500 mladih pasa koji su na našem lovištu tražili jarebice po mirisu. Bilo je veliko zadovoljstvo biti deo jedne ovakve manifestacije, a psi čiji su vlasnici, i pored svih epidemioloških mera, našli načina da budu deo takmičenja, pokazali su zavidan nivo veštine i dresure – rekao je Marković.

On dodaje da je prostor lovišta u Žitorađi, čiji je upravnik, bogat populacijom poljske jarebice i zbog toga jer je zabranjen lov ove vrste tokom cele godine.

Mi smo odlučili da zaštitimo ovu vrstu i zabranimo lov, a jarebice se koriste isključivo za obuku pasa. Lovni turizam je značajna stavka i deo prihoda od koga se finansiramo, uključujući i prihranu divljači i sve što je potrebno za održavanje ovog prostora – dodaje Marković.

U zaštićenom delu lovišta u Žitorađi postoje skoro sve vrste divljači, osim medveda i jelena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top