Meštani Voljčinca kod Žitorađe najavljuju bojkot predstojećih izbora ako im ne asfaltiraju ulicu

0
Ulica u Voljčincu koja je potpuno neprohodna posle kiše; Foto: M. S.

Meštani sela Voljčinac koji kažu da žive u jednoj od najprometnijih i najgušće naseljenih ulica, peticijom traže da im se u najkraćem roku reši problem i ulica asfaltira. Kažu da su više puta obaveštavali nadležne u Opštini Žitorađa i dobijali obećanja da će im izaći u susret, ali do danas to nije urađeno pa tvrde da će kolektivno bojkotovati najavljene aprilske izbore ako do kraja marta ne dobiju asfalt. Predsednik Opštine Ivan Stanojević kaže da će se ulica sigurno sanirati, ali da asfaltiranje ne može da obeća.

Ulica u Voljčincu; Foto: M. S.

Građani su odlučili da peticijom, koju je potpisalo do sada stotinak meštana, još jednom pokušaju da ukažu na problem i nateraju nadležne da im obezbede osnovne uslove za život i kretanje jer, kako tvrde, posle svake kiše fizički su onemogućeni da stignu do svojih kuća i pešice prođu ulicom.

Radi se o ulici dužine oko 1 kilometar u kojoj živi preko 130 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivrednom proizvodnjom. Vlasnici smo preko 70 registrovanih vozila, bilo da se radi o poljoprivrednim mašinama ili putničkim automobilima. Praktično, da bi došli do svojih kuća, nama je potrebno terensko vozilo, jer je nemoguće zaobići rupe i kratere koji su se pojavili u ulici, a putnički automobili se zbog lošeg puta često kvare – kaže meštanin Voljčinca.

Dodaje da su poseban problem pešaci, a naročito deca koja svakog dana idu u školu i gotovo je nemoguće da bez pratnje stignu do asfaltiranog dela puta.

Peticija građana u kojoj traže asfalt; Foto: M. S.

Naši građani i predstavnici sela su više puta isticali ovaj problem nadležnima u Opštini Žitorađa, ali sem obećanja, nismo dobili ništa. Sada smo odlučni da istrajemo u nameri da nam se asfaltira put, u peticiji smo dali rok da se sve završi do marta 2022. godine, u suprotnom ćemo radikalizovati zahteve, a dogovoreno je da kao prva mera bude bojkot najavljenih izbora. Radi se o čitavom naselju duž sporne ulice i ovoga puta nećemo odustati i ne pristajemo na bilo kakvo saniranje i nasipanje tucanikom – hoćemo pod hitno da se ulica asfaltira – kaže meštanin Voljčinca.

Za stanovnike te ulice, kažu, bilo koje drugo rešenje sem asfalta je kratkoročno i svaka veća kiša bi im ponovo napravila problem i ponovo oštetila put.

Predsednik Opštine Žitorađa Ivan Stanojević tvrdi da peticiju i zahteve meštana Voljčinca još nije dobio, ali da je već upoznat sa njihovim problemom i najavljuje rešenje, kako kaže, čim dozvole vremenski uslovi.

Ulica u kojoj je nemoguće proći posle kiše; Foto: M. S.

Ulica će se raditi i sanirati i to je u planu. Čak smo i probali pre par dana, bili smo na terenu, ali je puno vode i sada ne može da se radi. Čekamo da se malo osuši i da se to odradi, videćemo da li će biti nasipana tucanikom ili grebanim asfaltom – komentariše Stanojević.

Dodaje da u budžetu za 2022. nisu planirana sredstva za asfaltiranje te ulice i da ne može da obeća da će to moći da urade naredne godine.

Druga peticija za desetak dana

Inače, pre samo desetak dana više od polovine od skoro 400 meštana sela Donji Drenovac u opštini Žitorađa potpisalo je peticiju u kojoj traže da im se hitno asfaltira put do sela, ali i da se postave kontejneri koji bi se svakodnevno praznili.

Meštani ističu da Drenovac spada u jedno od većih sela, da ima osnovnu školu, ali da je nemoguće, naročito tokom zime, doći do sela, jer je prilazni put gotovo neprohodan, ali i da u njihovom ataru ima veliki broj divljih deponija, pa traže da im se to hitno reši.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име