yazilimweb tasarim
Home / BLACE / Mraz proredio kajsije i breskve, za sada nema štete na drugim voćkama u Toplici
Mraz proredio kajsije i breskve, za sada nema štete na drugim voćkama u Toplici

Mraz proredio kajsije i breskve, za sada nema štete na drugim voćkama u Toplici

Česte i nagle temperaturne promene zabeležene proteklih dana ne idu na ruku poljoprivrednicima, a kako tvrde u prokupačkoj Poljoprivrednoj službi, štete zbog jutarnjih mrazeva do sada su pretrpeli proizvođači kajsije i breskve. Za sada nema tragova oštećenja na najrasprostranjenijim voćarskim kulturama u Toplici, višnji i šljivi.

Prema prognozi RHMZ, jutarnje temperature ispod nule zadržaće se do petka, a već tokom vikenda i naredne nedelje biće i do 20 stepeni.

Posle kretanja vegetacije došlo je do formiranja voćnih pupoljaka u zasadima pod voćem. Nagle temperaturne promene, praćene jutarnjim niskim temperaturama i mrazem i visoke dnevne temperature, mogu negativno da se odraze na početak cvetanja voća. Ako bi u narednom periodu jutarnje temperature bile ispod nule, može doći do izmrzavanja pupoljaka kod mladih voćnih zasada, što bi dovelo do smanjenih prihoda. Za sada nemamo precizne podatke da li je i koliko pričinjena šteta – kažu u prokupačkoj Poljoprivrednoj stručnoj službi.

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo Radovan Bjelica tvrdi da česte temperaturne promene nisu nanele štete zasejanim ozimim ratarskim kulturama.

Nakon obilaska zasejanih površina pod ozimom pšenicom, ječmom, ražom i drugim ratarskim kulturama, nismo uočili nikakve promene na njima – rekao je Bjelica.

Stručnjaci preporučuju da, ukoliko bude jutarnjih mrazeva, poljoprivrednici tamo gde je to moguće pristupe zadimljavanju, a da obavezno nakon otopljenja i prestanka padavina tretiraju zasade zaštitnim sredstvima.

Na teritoriji Prokuplja oko 70 % stanovništva se bavi i preživljava od poljoprivredne proizvodnje i to najviše od voćarstva i uzgoja višnje i šljive, a procena je da je na teritoriji grada pod zasadom višnje i šljive oko 4.000 hektara, dok u blačkoj opštini ima oko 2,5 miliona stabala šljive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top