Upozorenja Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava da će pojedine odredbe novog Zakona o javnim nabavkama dovesti do situacije da će njegova primena predstavljati izuzetak, a izuzeci od primene zakona postati pravilo, pokazala su se kao više nego opravdana. Prema podacima iz Godišnjeg izveštaja Kancelarije za javne nabavke u 2020. godini, u prvih 6 meseci primene novog zakona, u periodu od 1. jula do 31. decembra 2020. godine, zaključen je 10.741 ugovor.

U istom periodu realizovano je 495.719 nabavki izuzetih od primene Zakona o javnim nabavkama. Dakle, na svaki ugovor zaključen po zakonu, sklopljeno je čak 46 ugovora bez njegove primene!

Poređenja radi, u prvih 6 meseci iste, 2020. godine, kada je primenjivan stari Zakon o javnim nabavkama, uz primenu njegovih odredaba zaključen je 124.281 ugovor, a uz primenu pravila o izuzecima sklopljeno je 285.219 ugovora. Na 1 ugovor o javnoj nabavci zaključen po zakonu, u tom periodu je sklapano 2,3 mimo njegove primene.

Ovaj katastrofalan trend, koji je doveo do toga da se odnos 1 prema 2,3 u korist neprimenjivanja odredaba Zakona o javnim nabavkama za samo 6 meseci pretvori u 1 prema 46 ukazuje na svu apsurdnost nekih od ključnih odredaba zakona, ali i nameru onih koji su kreirali nova rešenja da obesmisle procedure, proteraju konkurenciju iz državnih poslova i javne nabavke u potpunosti pretvore u zonu direktnog dogovora javnih funkcionera i njihovih biznis partnera – rekao je Dragan Dobrašinović, predsednik Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.

Uporedo sa bujanjem ugovora koji se sklapaju bez primene zakona, očigledan je i drastičan pad broja ugovora o javnim nabavkama u prvih 6 meseci 2021. u odnosu na prvih 6 meseci 2020. godine. Tako se od više od 124 hiljade iz prvih šest meseci prethodne, došlo do jedva nešto preko 20 hiljada postupaka, dakle 6 puta manje.

Javne nabavke, kao što je Toplički centar za demokratiju i ljudska prava blagovremeno upozoravao, postaju raritet koji će, ukoliko se trendovi nastave, a zahvaljujući volji vrha vlasti to neće biti dovedeno u pitanje, postati deo srpske političko-ekonomske arheologije. Rešenja kreirana u korist političko-poslovne oligarhije mogu služiti samo interesima političko-poslovne oligarhije, a nikako interesima građana Srbije o čijem se trošku odvija izobličenje i izopačenje sistema javnih nabavki u nestajanju – ističe Dobrašinović.

Objavljivanje ove priče omogućeno je kroz projekat Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP ), a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Stavovi izneti u ovoj priči su stavovi autora i ne predstavljaju nužno stavove Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP ), niti Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *