Na Belom Kamenu kod Prokuplja počela likovna kolonija „Boža Ilić“

0

U netaknutoj prirodi rodnog kraja velikog srpskog slikara Bože Ilića na Belom Kamenu kod Prokuplja do 19. jula 10 slikara iz Beograda, Niša i Prokuplja učestvovaće na 24. po redu likovnoj koloniji „Boža Ilić“. Otvaranjem kolonije zvanično je počeo i program obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije, a nastala dela će na dan slave 21. jula biti izložena u prokupačkoj Galeriji koja nosi ime poznatog umetnika iz ovog kraja.

Domaćin kolonije, istoričar umetnosti Dragan Popović, posebno ističe da su učešće na ovogodišnjoj koloniji uzela 3 slikara koja su i univerzitetski profesori i ranije predsednici ULUS-a – Dušan Rusović, Zoran Čalija i Miroslav Lazović. U radu ove kolonije učestvovaće i Vladan Labović, Ljubomir Cenić, Ivana Kostić i unuka Bože Ilića, Natalija Ilić.

Kao i prošle i ove godine su zbog pandemije virusa korona izostali umetnici iz inostranstva, ali se nadamo da će od naredne godine kolonija ponovo imati međunarodni karakter. Uživaćemo u prelepom okruženju i lepotama Belog Kamena koje će biti inspiracija za naša umetnička stvaranja. Slikaćemo živopisne pejzaže ovoga kraja – rekao je Popović.

U toku trajanja kolonije, učesnici će posetiti i rodnu kuću Bože Ilića u Žitnom Potoku, a sve slike koje nastanu tokom trajanja kolonije ostaće u vlasništvu Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju, koji je i zvanični domaćin i organizator ove manifestacije.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име