yazilimweb tasarim
Home / KULTURA / Na festivalu u Indiji još dve nagrade za dokumenatrac iz Prokuplja
Na festivalu u Indiji još dve nagrade za dokumenatrac iz Prokuplja

Na festivalu u Indiji još dve nagrade za dokumenatrac iz Prokuplja

Nakon Indije, Singapura i Grčke, prokupački dokumentarni film o crkvi Svetog Prokopija Pokojnik u pokušaju dobio je još dve nagrade na “Indian Cine Film Festu”, za najbolje dokumentarno ostvarenje i najboljeg međunarodnog filmskog autora. Film je do sada na međunarodnim festivalima osvojio 7 nagrada, a prikazan je na preko 20 filmskih smotri u Americi, Engleskoj, Španiji, Slovačkoj, Turskoj, Indiji, Alžiru, Singapuru i Grčkoj.

Scenarista i reditelj filma Žikica Jovanović pojašnjava da se radi o petnaestominutnom filmu koji je snimljen početkom ove godine i govori o čoveku koji je postao invalid, a sebe je pronašao u veri i crkvi u svom gradu i već je nagrađivan za najbolji religijski film na “Tagore International Film Festivalu”, dobio je specijalno priznanje na Atinskom međunarodnom filmskom festivalu u Grčkoj, na indijskom festivalu “Kolkata Indie Film”.

Ne mogu da krijem zadovoljstvo dobijenim nagradama jer se radi o filmu koji govori o jednoj velikoj svetinji koja se nalazi u mom gradu i u kojoj počivaju mošti Svetog Prokopija koji je zaštitnik svih mojih sugrađana. Drago mi je da će film pomoći da veliki broj ljudi širom sveta čuje priču o ovom hramu – ističe nagrađeni autor Žikica Jovanović.

On je najavio i snimanje prvog profesionalnog dugometražnog igranog filma “Siroče”, koje je jednoglasno podržao i Filmski centar Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top