yazilimweb tasarim
Home / KULTURA / Na festivalu u Indiji nagrađen dokumentarac o prokupačkoj crkvi
Na festivalu u Indiji nagrađen dokumentarac o prokupačkoj crkvi

Na festivalu u Indiji nagrađen dokumentarac o prokupačkoj crkvi

Dokumentarni film “Pokojnik u pokušaju” koji govori o crkvi Svetog Prokopija u Prokuplju dobio je međunarodnu nagradu u Indiji za najbolji religijski film na “Tagore International Film Festivalu”.

Scenarista i reditelj Žikica Jovanović kaže da je osim u Indiji, dokumentarac već poslat i na adresu “First Time Sessions Festivala” u Engleskoj, a potom sledi i učešće na “Chicago Christian Film Festivalu” u Americi.

Velika je čast i zadovoljstvo raditi na jednom ovakvom projektu. Pre svega mi je drago, jer smo snimili film o jednoj velikoj svetinji koja nosi ime po zaštitniku našeg grada. Na ovaj način ćemo pomoći da veliki broj ljudi širom sveta čuje priču o hramu Svetog Prokopija – rekao je Jovanović.

Petnaestominutni film snimljen početkom januara ove godine govori o čoveku koji je postao invalid, a sebe je pronašao u veri i crkvi u svom gradu. U izradi filma, pored Jovanovića učestvovali su i Vojkan Aranđelović, direktor fotografije, Ivica Trailović, kompozitor, Saša Miljković, dron operater i Branislav Rosić kao sekretar režije.

Premijerno, planirano je da Prokupčani film pogledaju sredinom jula, tokom obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije.

Inače, prokupačka crkva je jedna od najstarijih i specifična je po tome što u njoj počivaju mošti dvojice svetih ratnika Prokopija i Georgija, obojice stradalih zbog hrišćanske vere 303. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top