Najbrži do Časnog krsta u Prokuplju 27-godišnji Miljan Stevčić

0
Miljan Stevčić; Foto: lj. m.

U poluzaleđenom Rastovničkom jezeru nedaleko od Prokuplja, od dvadeset troje najhrabrijih i najodvažnijih među kojima je bila i jedna devojka, najbrže je do Časnog krsta doplivao 27-godišnji Miljan Stevčić iz Prokuplja. Tradicionalna bogojavljenska trka koje se ove godine održava 7. godinu za redom, organizuje prokupačka crkva Sveti Prokopije a u organizaciji pomaže i grad Prokuplje.

Miljan Stevčić ostvario san i prvi doplivao do Časnog krsta; Foto: lj. m.

Radnik Leonija, Miljan Stevčić kaže da mu je ovo treća godina kako učestvuje na bogojavljenskoj trci i da nije očekivao da će se okititi lovorovim vencem i bogojavljenskim krstom, ali je pobedom na današnjoj trci ipak dosanjao svoj san.

Od prvog prijavljivanja, bilo mi je važno da učestvujem i nikada nisam ni razmišljao da je najvažnije da pobedim. Ipak, sada kada sam prvi doplivao do Časnog krsta, osećaj je predivan i velika mi je čast da sam uspeo. Zahvaljujem se svima koji su danas plivali u hladnom Rastovničkom jezeru, smatram da su svi pobedili – rekao je Stevčić.

Miljan Stevčić; Foto: lj. m.

On je od organizatora, crkve Sveti Prokopije dobio zlatni krst, a u ime grada Prokuplja predsednik Skupštine Dejan Lazić mu je uručio sat.

Prokuplje od početka organizovanja bogojavljenske trke podržava manifestaciju i daje svoj skromni doprinos. Svak čast devojci i ovim momcima koji neguju duh pravoslavlja. Svi su pobedili – prokomentarisao je kratko Lazić.

Bogojavljensku trku svojim učešćem kao jedina devojka, obeležila je 25-godišnja Maja Blagojević, master student Bezbednosti u Užicu.

Maja Blagojević; Foto: lj.m.

Poslednjih nekoliko godina želim da plivam u svom rodnom gradu za Časni krst. Ove godine sam ispunila svoju želju i srećna sam zbog toga. Ako me služi zdravlje i sledeće godine ću se takmičiti – ističe Maja.

Ipak, Maja nije prva žena koja je plivala za Časni krst u Prokuplju, jer je pre dve godine 44-godišnja Ivana Roganović kao prva žena u Toplici hrabro zaplivala na Rastovnici i uspela da u konkurenciji tridesetak plivača prva stigne do cilja i 2018. pobedi na bogojavljenskoj trci.

Plivanje se u Prokuplju organizuje od 2014. godine i do sada su do Časnog krsta pored Ivane Roganović, stizali 27-godišnji Stevan Gašević iz Prokuplja i to 3 puta, Milan Bulajić, 25-godišnjak iz Prokuplja i prošle godine student Visoke poljoprivredne škole u Prokuplju, 22-godišnji Miloš Simić iz Blaca.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име