Najveću štetu na jugu poplave izazvale u Topličkom okrugu, neophodna pomoć države

0

Poplave koje su pre desetak dana zadesile jug Srbije, najviše štete nanelu su Topličkom okrugu, a nadležne komisije i dalje su na terenu i popisuju šta je sve uništeno. 

Prema prvim i još nepotpunim podacima, na teritoriji Prokuplja šteta nastala na poljoprivredi procenjena je na oko 23 miliona dinara, a gradonačelnik Aleksandar Simonović kaže da je najveća šteta na povrtarskim kulturama gde je na oko 10 hektara voda napravila stopostotnu štetu.

Osim toga, komisija Grada Prokuplja je utvrdila oko 20 % štete na oko 300 hektara kukuruza, 40 % na pšenici pod površinom od 100 hektara, 30 % na 90 hektara pod detelinom i krmnim kulturama, 20 % štete na 10 hektara pod višnjom, a evidentirana je i šteta na malini i kupini od oko 30 % – kaže Simonović.

Dodaje da je komisija popisala štetu i na oko 100 kuća koje su bile poplavljene na teritoriji Grada, da su one evidentirane po određenim kategorijama, te da će konačnu procenu dati nadležna komisija Kancelarije za javna ulaganja nakon izlaska na teren.

Na terotoriji opštine Žitorađa, komisija koja je izlazila na teren popisala je nastalu štetu u poljoprivredi na oko 100 miliona dinara, a opštinska vlast poziva građane da popune dostupne formulare na opštinskom sajtu o pojedinačnoj šteti koja im je pričinjena.

Predsednik Opštine Ivan Stanojević kaže da se još ne zna kolika je šteta nastala na poplavljenim objektima, ali da je evidentirano desetak kuća i pomoćnih prostorija koje su delom bile pod vodom.

I na teritoriji opštine Blace se još utvrđuje nastala šteta, ali predsednik Opštine Milan Ćurčić kaže da je ona ogromna i da prelazi mogućnosti lokalne samouprave, te da je pomoć države neophodna.

Još se ne zna koliko nam je štete napravljeno, ali je procena da ona nije manja od milion evra. Imamo preko 200 poplavljenih kuća koje su pretrpele ogromnu štetu, a tek se procenjuje šteta na poljoprivrednim kulturama, putnoj infrastrukturi gde je uništeno 8 mostova – rekao je Ćurčić.

Podseća da je već nekoliko dana Vojska Srbije na terenu i radi na sanaciji lokalnih putnih pravaca, a tokom jučerašnjeg dana radove je obišao i načelnik Vojske general Milan Mojsilović.

U opštini Kuršumlija nema zvaničnih podataka o pričinjenoj šteti, ali je ranije predsednik Opštine Radoljub Vidić rekao da je najveći problem napravila reka Kosanica duž čitavog sliva, a da je šteta nastala uglavnom na poljoprivredi, dok je evidentiran manji broj objekata u kojima živi stanovništvo.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име