Nakon 100 godina reprint izdanja prve knjige štampane u Prokuplju

0

U godini obeležavanja 100 godina od izdanja i štampanja prve knjige u Prokuplju proslavljenog topličkog i srpskog pesnika Radeta Drainca, prokupačka Biblioteka je uradila reprint izdanja njegove zbirke Afroditin vrt. Ova knjiga važi za prvo književo-umetničko delo štampano u Prokuplju, a objavljena je 1921. godine u samo 3 primerka.

Direktor Biblioteke Dragan Ognjanović ističe da se za knjigu Afroditin vrt vezuje početak književnog izdavaštva u Toplici, ali i početak stvaralaštva jednog od najpoznatijih pesnika, novinara, esejiste, putopisca Radeta Drainca koji je živeo i stvarao od 1899. do 1943. godine.

Knjiga je štampana u tadašnjoj štampariji “Prekomorac” u Prokuplju i tada je Radojko Jovanović imao istinsku potrebu za dokazivanjem. O njegovim motivima govori i činjenica da na zadnjoj stranici korica pod nazivom “Od istog pisca” nabraja nekoliko naslova koji će tek biti odštampani. Stogodišnjica izdanja knjige “Afroditin vrt” je prilika da pesnikov bunt, neprijatelja Akademije i vagabunda osmotrimo i kroz prizmu nežne lirike. Odlučili smo da uradimo reprint prvog izdanja Drainčeve knjige u savremenom dizajnu kako bi ona bila vidljivija za sve ljubitelje poezije – rekao je Ognjanović.

Pojašnjava da izdavanje književnih listova, časopisa i knjiga u jugoistočnoj Srbiji počinje sa oslobođenjem od Turaka 1878. i do 1941. godine razvoj društva i kulture ovog dela Srbije ima značajnu ulogu kada je u pitanju književno stvaralaštvo.

Ognjanović dodaje da je promocija reprint izdanja knjige održana u okviru „Drainčevih književnih susreta“ koji se završavaju 7. septembra gostovanjem dečijih pesnika u odabranim topličkim osnovnim školama u Prokuplju, Blacu, Kuršumliji i Žitorađi.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име