yazilimweb tasarim
Home / DRUŠTVO / Nakon skoro godinu dana počela rekonstrukcija pruge od Prokuplja do Merdara
Nakon skoro godinu dana počela rekonstrukcija pruge od Prokuplja do Merdara

Nakon skoro godinu dana počela rekonstrukcija pruge od Prokuplja do Merdara

Na deonici Prokuplje – Kuršumlija – Merdare započeli su radovi na rekonstrukciji pruge oštećene tokom prošlogodišnjih poplava, zbog čega je železnički saobraćaj na tom pravcu bio obustavljen od 24. juna. Vrednost radova je oko 34 miliona dinara, a Infrastruktura železnice je za ovaj posao potpisala ugovor sa izvođačima koje čini grupa ponuđača kompanija Bauvezen iz Lazarevca i Trioprojekt iz Beograda.

U Infrastrukturi železnice ističu da su radovi počeli sanacijom deonice kod stajališta Kosančić Ivan između Kuršumlije i Merdara u dužini od oko 3,2 kilometra, gde je došlo do odrona, a u sklopu radova biće očišćena i površina od 14.000 kvadrata rastinja, kao i odvodni kanali na tom prostoru.

Radovi će biti nastavljeni na pruzi kod Prokuplja, gde je u dužini od oko 1,6 km potrebno sanirati nasip uz prugu, kao i četiri metra dug propust koji je oštetila bujica. Planirani završetak posla je u avgustu ove godine, mada se očekuje da pruga što brže bude sanirana – kažu u Infrastrukturi železnica.

Pruga na ovoj deonici je u prekidu od 24. juna prošle godine, kada su obilne kiše oštetile i prugu Doljevac – Merdare kod sela Beloljin u prokupačkoj opštini i između Barlova i Kuršumlije, a velika količina vode pokrenula je i klizište na delu pruge od Kuršumlije ka Merdaru.

Železnički saobraćaj na ovoj deonici, osim što je najjeftiniji, predstavlja i jedini prevoz za meštane nekoliko desetina sela duž pruge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top