yazilimweb tasarim
Home / EKONOMIJA / Narodna banka Srbije omogućila novu pauzu u otplati kredita
Narodna banka Srbije omogućila novu pauzu u otplati kredita

Narodna banka Srbije omogućila novu pauzu u otplati kredita

Narodna banka Srbije je usvojila propise kojima je omogućen još jedan zastoj u otplati  na obaveze po osnovu kredita i kreditnih proizvoda banke poput minusa i kreditnih kartica, kao i drugih proizvoda banke, a koje dospevaju u periodu od 1. avgusta 2020. godine zaključno sa 30. septembrom 2020. godine, kao i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a dužnik ih nije izmirio. Dužnik može da odbije ponudu o moratorijumu do 10. avgusta 2020. godine.

Banke su dužne da fizičkim licima, poljoprivrednicima, preduzetnicima i privrednim društvima do 31. jula 2020. godine ponude zastoj u otplati obaveza.

Obaveštenje o ponudi banke će biti objavljeno na njihovoj internet stranici, a sadržaće informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate obaveza, kao i reprezentativni primer iznosa obaveze pre i nakon prestanka moratorijuma.

Dužnik može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, putem redovne pošte, putem telefona ili u poslovnim prostorijama banke, i to u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, ali i da odustane od primene moratorijuma tokom njegovog trajanja, zahtevajući to od banke na prethodno opisan način ili uplatom u celini dospele, a neizmirene obaveze.

Ukoliko dužnik tu ponudu ne odbije, smatraće se da je ponudu prihvatio.

Prvi moratorijum je skladu sa Odlukom Narodne banke Srbije donet 18. marta 2020. za sve dužnike kojima je omogućen zastoj otplate obaveza, a koji je prestao 29. juna 2020. godine.

M. T.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top