Održan Vidovdanski sabor u Kondželju kod Prokuplja

0

U znak sećanja na Kosovski boj i praznik Vidovdan, u manastiru Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja održan je19. put Svetoplički (Vidovdanski) sabor.

Nakon svečane liturgije, uz kulturno-umetnički program u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila zaslužnim pojedincima, ustanovama i preduzećima dodeljene su tradicionalne „Vidovdanske povelje“ koje nose imena slavnih kosovskih junaka.

Na predlog „Udruženja Topličana“ iz Beograda, Povelja „Carica Milica“ svečano je uručena Petri Spasojević, pijanistkinji iz Kuršumlije i osvajaču više od 30 nagrada na međunarodnim takmičenjima u klaviru, Povelja „Milan Toplica“ Žikici Jovanoviću, filmskom reditelju i scenaristi iz Prokuplja, Povelja „Boško Jugović“ Dejanu Andrijaševiću, diplomiranom inženjeru. Povelja „Jug Bogdan“ pripala je Radetu Vučkoviću, kompozitoru, pesniku i kantautoru iz Kuršumlije, dok je Povelja „Car Lazar“ uručena kovid ambulanti Doma zdravlja u Prokuplju, a Povelja „Ivan Kosančić“ Goranu Todiću, privredniku iz Blaca- kažu organizatori Vidovdanskog sabora.

Povelje se dodeljuju zaslužnim pojedincima, organizacijama i udruženjima koji su svojim radom i zalaganjem doprineli afirmaciji i razvoju Topličkog kraja, po konkursu koji je ranije raspisao Toplički upravni okrug.

Organizatori Vidovdanskog sabora i ove godine su Toplički upravni okrug, manastir „Toplička Gračanica“ u Kondželju i Udruženje Topličana u Beogradu i Nišu.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име