Otvorena glasačka mesta u Prokuplju, građani se izjašnjavaju o ustavnim promenama

0
Prvi presek izlaznosti očekuje se oko 11 sati; foto: M. M.

Građani Srbije danas do 20 sati glasaće o predložnim promenama Ustava u oblasti sudstva i pravosuđa, a da li su za ili protiv promene Ustava Republike Srbije. Prokupčani će se izjasniti na jednom od 91 glasačkog mesto.

Glasanje za sada protiče bez problema, pravo glasa na referendumu imaju 36.700 građana, a prvi presek izlaznosti očekuje se oko 11 sati.

U Topličkom okrugu će na 201 glasačko mesto 72.223 glasača moći da ostvari svoje pravo na predstojećem referendumu o ustavnim promenama.

Predložene promene Ustava podrazumevaju da sudije bira Visoki savet sudstva, a tužioce Visoki savet tužilaca i ta dva tela trebalo bi da se konstituišu nakon referenduma.

Visoki savet sudstva, prema najavama iz Vlade, činilo bi šestoro sudija koje bi birale njihove kolege, četiri istaknuta pravnika koje bi izabrala Skupština dvotrećinskom većinom i predsednik Vrhovnog suda po položaju.

Visoki savet tužilaca zamenio bi postojeće Državno veće tužilaca i, kako je najavljeno, petoro članova biraće tužioci, četvoro Skupština na predlog nadležnog odbora dvotrećinskom većinom, a Vrhovni javni tužilac i ministar pravde bili bi članovi po položaju.

 

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име