yazilimweb tasarim
Home / DRUŠTVO / Poplavljena sela u okolini Žitorađe, bez struje planinska sela na teritoriji Prokuplja (FOTO)
Poplavljena sela u okolini Žitorađe, bez struje planinska sela na teritoriji Prokuplja (FOTO)

Poplavljena sela u okolini Žitorađe, bez struje planinska sela na teritoriji Prokuplja (FOTO)

Kiša koja gotovo bez prekida pada već duže od 24 sata izazvala je pojavu bujičnih potoka zbog čega je poplavljeno poljoprivredno zemljište, ali i pojedine kuće u selima žitorađske opštine poput Šarlinca, Crnatova, Badnjevca, Jasenice, Voljčinca. U toku je evakuacija žene koja je ostala potpljena u porodičnoj kući, a kako saznajemo prokupački vatrogasci su već na terenu i čamcem će stići do njene kuće kako bi je smestili na bezbedno mesto.

Iako još uvek nema zvaničnih informacija šta je sve potopljeno i koliko je materijalna šteta, nezvanično saznajemo da su na desetine kuća u pomenutim selima potopljene, najčešće su pod vodom podrumske prostorije, ali i poljoprivredna mehanizacija i pomoćni objekti.

Voda je već prodrla u podrumske prostorije, halu gde su nam smeštene poljoprivredne mašine. Poplavljen nam je hidrofor, kotao za grejanje, voda je došla do kuće, prava katastrofa – kaže Slađana Mitrović Stojanović iz Šarlinca.

Nivo reke Toplica je prema poslednjem merenju na mernom mestu kod sela Pepeljevac kod Kuršumlije je na koti 178 santimetara, što je za vise od 1,5 metara u poslednjih 24 sata od toga metar za osam sati, ali je i dalje ispod granice redovne odbrane od poplava.

Stanje se prati iz sata u sat i u koliko se rast vodotoka nastavi, može se tokom dana očekivati izlivanje na pojedinim mestima, čime će pre svega biti ugroženo poljoprivredno zemljište, ali i pojedine kuće u priobalju reke duž čitavog toka od Kuršumlije do sliva u Južnu Moravu.

Bez struje udaljena planinska sela na teritoriji Prokuplja

Ledena kiša koja je tokom noći padala na teritoriji Grada Prokuplja oštetila je elektro instalaciju pa su pojedina planinska sela ostala bez struje poput Bejašnice, Tovrljana, Kruševica, Trnov Laz, kao i sela prema Belom Kamenu i Vidojevici. Kako saznajemo u Elektrodistribuciji, njihove ekipe su na terenu i normalizacija snabdevanja električnom energijom se očekuje do kraja dana.

Zbog leldene kiše koja je padala tokom noći, došlo je do kratkog spoja u dve trafostanice. Put od Vidijevice ka Žitnom Potoku je u prekidu jer je nekoliko drveta palo na kolovoz pa vozila ne mogu da saobraćaju, pa je onemogućeno i da naša ekipa dođe do druge trafostanice kako bi otklonili kvar. Ipak, očekujemo da se do kraja dana sve reši i da meštani dobiju struju – kažu u EPS- u. 

U Gradskoj upravi u Prokuplju kažu da su upoznati sa problemom na tom delu puta koji je u nadležnosti Puteva Srbije i da se o njemu brine niška firma “Trace”, te da očekuju da se problem ubrzo reši.

Naglašavaju i da kiša i sneg koji su naizmenično padali prethodnih 24 sata za sada nisu napravili veće probleme na teritoriji Grada.

One comment

  1. Slika je iz D. Trnave(Prokuplje) od pre nekoliko godina. Mogli bi da se udostojite da odete na lice mesta i da slikate stvarno stanje, a ne postavljate stare slike krajnje neozbiljno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top