Prijave u Prokuplju i Kuršumliji za plivanje za Časni krst

0
Najčešće se za Časni krst plivalo na Rastovničkom jezeru; Foto: M. M.

Najsmeliji i najhrabriji Prokupčani koji žele da 19. januara na praznik Bogojavljanje plivaju za Časni krst, mogu da se prijave u crkvi Svetog Prokopija. Iako se ranijih godina plivalo na Rastovničkom jezeru nedaleko od Prokuplja, za sada nije odlučeno hoće li lokacija ostati ista, ili će se plivati na reci Toplici. U Kuršumliji se pliva na gradskom bazenu.

Crkvena opština Prokuplje poziva građane da se prijave u što većem broju, jer je kako tvrde to sveti čin i ispoljava veru i ljubav čoveka prema Bogu.

Inače, zbog pandemije korona virusa prošle godine je otkazano plivanje za Časni krst, pa umesto za najbržeg i najspretnijeg plivača, nagrada dodeljena prvorođenoj bebi u prokupačkoj zdravstvenoj ustanovi koja se rodila na taj dan.

U Prokuplju se ova manifestacija organizuje osmi put, od 2014. godine i do sada su do Časnog krsta stizali 27-godišnji Stevan Gašević iz Prokuplja i to 3 puta, Milan Bulajić, 25-godišnjak iz Prokuplja, a među osvajačima bila je i jedina žena do sada, Ivana Roganović.

Najčešće se plivalo na Rastovničkom jezeru, a tokom 2017. je zbog leda i hladnog vremena takmičenje organizovano u bolničkom bazenu, dok je 2019. organizovano na reci Toplici uz učešće tridesetak plivača.

Kao i svake godine, organizatori Bogojavljanske trke su crkva Sveti Prokopije, grad Prokuplje i Udruženje “Bog se javi” iz Prokuplja.

U Kuršumliji plivaju u gradskom bazenu

U Kuršumliji će se tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst održati na gradskom bazenu 19. januara na Bogojavljanje, a svi koji žele da učestvuju mogu se prijaviti u kancelariji Turističke organizacije opštine Kuršumlija ili na telefon 027-380 963 do 18. januara.

Manifestacija se održava po dvanaesti put, a pobednik će biti darivan Časnim krstom i novčanom nagradom.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име