Prokupačka opozicija najavljuje tužbe zbog odluke o koncesionoj prodaji JKP „Hammeum“

0
Zgrada Grada Prokuplja

Najavljena koncesiona prodaja najvećeg Javno komunalnog preduzeća Hammeum u Prokuplju sa oko 300 zaposlenih, izazvala je oprečne reakcije predstavnika vlasti i opozicije. Dok je za vlast ovo jedino moguće rešenje kako se Grad Prokuplje ne bi dodatno zaduživao i uzimao kredite, opozicione Demokratska stranka i Stranka slobode i pravde najavljuju krivične prijave Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal u Nišu, ako se odluka ne povuče.

Odlukom skupštinske većine, koju su podržali i opozicioni odbornici iz Socijalističke partije Srbije, počeće izrada elaborata i stručnog mišljenja o modelu javno-privatnog partnerstva i podeli JKP Hammeum, po kome bi vodovod i usluge na prokupačkom groblju ostale budžetske, dok bi se naplata parkiranja, zelena pijaca i održavanje zelenila poverili zainteresovanom koncesionaru.

Nama predstavlja veliki problem to što na godišnjem nivou dajemo preko 300 miliona dinara subvencije ovom preduzeću, a dobijamo gotovo nikakve usluge. Praktično, od svih zaposlenih imamo tek nekoliko desetina izvršioca na terenu koji nešto rade i mogu da rade, svi ostali su u administraciji sa vrlo malim učinkom. Pokušali smo da razgovaramo sa radnicima, da im ponudimo druga radna mesta, ali nije bilo velikog interesovanja – kaže Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja.

Dodaje da će kroz subvencije i otpremnine gradska vlast pokušati da reši problem viška radnika, kojih je, kako tvrdi, po svim parametrima previše za funkcionisanje i održivost ovog javnog preduzeća.

Sa druge strane, prokupačke DS i SSP u zajedničkom saopštenju navode da je ova odluka “najštetnija od svih štetnih do sada donetih” od strane lokalne vlasti koju predvodi SNS.

Gradonačelnik i „napredna gospoda“ na vlasti nastavljaju sa rasprodajom imovine našeg grada. Posle višemesečne kampanje koju vlast vodi protiv radnika komunalnog preduzeća koje su sami formirali pre nekoliko godina, gde su komunalnom preduzeću između ostalog pridodali delatnosti i radnike iz organa uprave, mesnih zajednica, direkcije za izgradnju, stočnog i eko fonda došlo je do epiloga na koji smo tada i ukazivali, da preduzeće u takvom obliku ne može da funkcioniše – naglašavaju predstavnici prokupačkih opozicionih stranaka.

Navode primer izgradnje nove pijace koja će koštati oko milion evra, a koja će se, kako tvrde, kada se završi proces dati privatnom koncesionaru.

Oduzima se parking prostora komunalnom preduzeću kako bi se smanjili prihodi i izazvalo nerentabilno poslovanje ili prodaja atraktivnih lokacija tržnice privatnim preduzetnicima – piše u saopštenju DS i SSP.

Traže od gradske vlasti da povuku ovu po njima štetnu odluku za zaposlene, ali i sve građane Prokuplja i traže da se pozovu na odgovornost i kazne oni koji su doveli do ove situacije ne samo u JKP Hammeum već i u ostalim organizacijama i ustanovama u gradu.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име