Prokupački naprednjaci mogu sami da formiraju vlast, socijalisti čekaju poziv

0

Konstitutivna sednica na kojoj će se verifikovani mandati odbornika, ali i izabrati novi predsednik parlamenta i njegovog zamenika, kao i funkcioneri koji će u naredne 4 godine činiti gradsku vlast u Prokuplju, zakazana je za 17. avgust. Za sada, jedina nedoumica je hoće li Srpska napredna stranka koja je osvojila 41 mandat, kao i do ovih izbora napraviti koaliciju sa socijalistima koji u novom sazivu imaju 6 odbornika.

Hoće li SPS ostati deo vladajuće većine isključivo zavisi od volje prokupačkih naprednjaka, gde su za sada, kako saznajemo podeljena mišljenja oko nastavka lokalne koalicije SNS-SPS.

Naime, ohrabreni uspehom na poslednjim izborima i apsolutnom većinom u sazivu gradskog parlamenta, dobar deo naprednjaka smatra da bi ovog puta socijalisti mogli u opozicione klupe, ali će konačnu odluku doneti u zavisnosti od koalicionih dogovora na republičkom nivou i stava centrale stranke.

Inače, socijalisti u Prokuplju su od devedesetih godina do danas, samo 4 godine proveli u opoziciji i to od 2000. do 2004., što znači da su za 30-ak godina 26 bili deo vladajuće garniture.

Niko u toj stranci nije zvanično želeo da komentariše aktuelnu situaciju jer kažu da to zavisi od stranke i odbornika većine, ali i pored određenih nesuglasica sa naprednjacima tokom izborne kampanje, tvrde da ne bi imali ništa protiv da ponovo zauzmu određene funkcije i fotelje u vlasti.

U budućem sazivu pored naprednjaka i socijalista, u odborničkim klupama po prvi put sešće 4 predstavnika Pokreta za Kraljevinu Srbiju, 3 iz stranke Zavetnici i jedan odbornik Grupe građana “Pristojno Prokuplje”, Ujedinjena demokratska Srbija.

Gradski parlament u Prokuplju broji 55, a za većinu je potrebno 28 odbornika.

Konstitutivna sednica u zgradi Doma kulture

Zbog poštovanja preventivnih mera, Skupština je zakazana u sali prokupačkog Doma kulture, a još uvek aktuelni predsednik lokalnog parlamenta i funkcioner SNS Dejan Lazić pojašnjava da će sednicu voditi najstariji odbornik sa liste  u novom sazivu.

Kako to Statut Prokuplja nalaže, sednicu će do izbora novog predsednika voditi najstariji i 2 najmlađa odbornika. Moja je dužnost da sve pripremim po zakonu, a zbog situacije sa koronom i sprečavanja širenja zaraze, za sve učesnike sednice, uključujući izabrane odbornike, potrebne gradske službe i medije obezbedićemo zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju – rekao je još uvek aktuelni predsednik Skupštine Lazić.

On je potvrdio da još uvek nije doneta odluka o novim kadrovskim rešenjima i sa kim će i da li će naprednjaci praviti koalicioni sporazum, te da će to u mnogome zavisti od republičkog dogovora SNS i SPS.

Načelnik okruga najbliži fotelji gradonačelnika

Iako za sada niko ne govori o kadrovskim rešenjima i ko će od aktuelnih funkcionera nastaviti da obavlja posao, prema nezvaničnim informacijama najbliži funkciji gradonačelnika Prokuplja je još uvek aktuelni načelnik Topličkog okruga i funkcioner SNS Milan Aranđelović.

Sadašnji gradonačelnik Aleksandar Simonović, koji početkom juna 2016. godine izabran sa liste SNS-a za prvog čoveka Prokuplja, sada nije na odborničkoj listi pa samim tim i ne može da bude biran za novi mandat.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име