yazilimweb tasarim
Home / MENI / Prokupački naprednjaci mogu sami da formiraju vlast, socijalisti čekaju poziv
Prokupački naprednjaci mogu sami da formiraju vlast, socijalisti čekaju poziv

Prokupački naprednjaci mogu sami da formiraju vlast, socijalisti čekaju poziv

Konstitutivna sednica na kojoj će se verifikovani mandati odbornika, ali i izabrati novi predsednik parlamenta i njegovog zamenika, kao i funkcioneri koji će u naredne 4 godine činiti gradsku vlast u Prokuplju, zakazana je za 17. avgust. Za sada, jedina nedoumica je hoće li Srpska napredna stranka koja je osvojila 41 mandat, kao i do ovih izbora napraviti koaliciju sa socijalistima koji u novom sazivu imaju 6 odbornika.

Hoće li SPS ostati deo vladajuće većine isključivo zavisi od volje prokupačkih naprednjaka, gde su za sada, kako saznajemo podeljena mišljenja oko nastavka lokalne koalicije SNS-SPS.

Naime, ohrabreni uspehom na poslednjim izborima i apsolutnom većinom u sazivu gradskog parlamenta, dobar deo naprednjaka smatra da bi ovog puta socijalisti mogli u opozicione klupe, ali će konačnu odluku doneti u zavisnosti od koalicionih dogovora na republičkom nivou i stava centrale stranke.

Inače, socijalisti u Prokuplju su od devedesetih godina do danas, samo 4 godine proveli u opoziciji i to od 2000. do 2004., što znači da su za 30-ak godina 26 bili deo vladajuće garniture.

Niko u toj stranci nije zvanično želeo da komentariše aktuelnu situaciju jer kažu da to zavisi od stranke i odbornika većine, ali i pored određenih nesuglasica sa naprednjacima tokom izborne kampanje, tvrde da ne bi imali ništa protiv da ponovo zauzmu određene funkcije i fotelje u vlasti.

U budućem sazivu pored naprednjaka i socijalista, u odborničkim klupama po prvi put sešće 4 predstavnika Pokreta za Kraljevinu Srbiju, 3 iz stranke Zavetnici i jedan odbornik Grupe građana “Pristojno Prokuplje”, Ujedinjena demokratska Srbija.

Gradski parlament u Prokuplju broji 55, a za većinu je potrebno 28 odbornika.

Konstitutivna sednica u zgradi Doma kulture

Zbog poštovanja preventivnih mera, Skupština je zakazana u sali prokupačkog Doma kulture, a još uvek aktuelni predsednik lokalnog parlamenta i funkcioner SNS Dejan Lazić pojašnjava da će sednicu voditi najstariji odbornik sa liste  u novom sazivu.

Kako to Statut Prokuplja nalaže, sednicu će do izbora novog predsednika voditi najstariji i 2 najmlađa odbornika. Moja je dužnost da sve pripremim po zakonu, a zbog situacije sa koronom i sprečavanja širenja zaraze, za sve učesnike sednice, uključujući izabrane odbornike, potrebne gradske službe i medije obezbedićemo zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju – rekao je još uvek aktuelni predsednik Skupštine Lazić.

On je potvrdio da još uvek nije doneta odluka o novim kadrovskim rešenjima i sa kim će i da li će naprednjaci praviti koalicioni sporazum, te da će to u mnogome zavisti od republičkog dogovora SNS i SPS.

Načelnik okruga najbliži fotelji gradonačelnika

Iako za sada niko ne govori o kadrovskim rešenjima i ko će od aktuelnih funkcionera nastaviti da obavlja posao, prema nezvaničnim informacijama najbliži funkciji gradonačelnika Prokuplja je još uvek aktuelni načelnik Topličkog okruga i funkcioner SNS Milan Aranđelović.

Sadašnji gradonačelnik Aleksandar Simonović, koji početkom juna 2016. godine izabran sa liste SNS-a za prvog čoveka Prokuplja, sada nije na odborničkoj listi pa samim tim i ne može da bude biran za novi mandat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top