yazilimweb tasarim
Home / DRUŠTVO / Prokupčani se žale na smeće u gradu i traže pomoć za čišćenje divljih deponija
Prokupčani se žale na smeće u gradu i traže pomoć za čišćenje divljih deponija

Prokupčani se žale na smeće u gradu i traže pomoć za čišćenje divljih deponija

Manjak kontejnera i otpad koji završava na smetlištu divljih deponija obližnjih topličkih reka, sela i prigradskih naselja, nedostatka sredstva za pravilno prikupljanje i uklanjanje otpada, ali i zbog nesavesnog ponašanja meštana godinama unazad, stvara veliku štetu Gradu Prokuplju kao i životu samih građana Toplice.

Otpad poput starih tepiha, neispravne bele tehnike, sanitarija, nerazgradivog stakla, neupotrebljivog građevinskog materijala, medicinskog i drugog, po život štetnog otpada, vidljiv je već decenijama kao problem koji se, kako kažu Prokupčani, može rešiti voljom nadležnih službi, ali i samih građana.

I Prokupčani koji svoj otpad pravilno odlažu u kontejnere i kante za smeće, susreću se sa problemom višeg reda, jer nadležne institucije Grada, još uvek nisu našle adekvatno rešenje kojim bi obezbedili mesto za odlaganje smeća. Uz to, problem je i mali broj kontejnera na većim površinama, dok u seoskim sredinama kontejnera skoro i da nema.

Najlakše je da se kamioni prepuni smeća izruče na obližnje poljane, ili uz tok reke, ali činjenica je da se broj smetlišta kraj puta do obližnih seoskih mesta stalno umnožava, stvara eroziju i smanjuje plodnost zemljišta. Decenijama seoske sredine nemaju kontejnere, već se đubre baca u obližnje reke- ističu žitelji sela Ćukovac.

Čak je i u samom centru Grada Prokuplja na velikom prostoru mali broj kontejnera koji se retko prazni zbog čega se širi smrad, ali i moguća zaraza, na šta se žale građani godinama unazad, a pre samo dva meseca zapalila se gradska deponija smeća u Prokuplju u neposrednoj blizini centra grada, raznoseći štetan dim iznad celog grada.

Taloženje otpada dovodi do nestanka različitih vrsta životinja, pomora riba, kao i izlivanja reka čak i pri manjim padavinama, a otrovne supstance završe svoj put u hrani koju jedemo,vazduhu koji udišemo i vodi koju pijemo- kažu ljubitelji pecanja na reci Toplici.

Naizgled banalno bacanje smeća pravi velike izdatke koje plaćaju sami građani  za njihovo saniranje. Umesto da se đubre na vreme odlaže na predviđeno mesto, potrošiće se duplo više novca da se sagradi nova kuća koja je uništena zbog klizišta ili  poplavljena zbog izlivanja reke, kao i na sredstva za đubrenje zemljišta koje više nije plodno kao nekad.

Po zvaničnim informacijama Ministarstva za zaštitu životne sredine, na teritoriji Srbiji se nalazi oko 3.500 divljih deponija dok nezvanične brojke idu i do tragičnih 30.000. Na teritoriji Srbije postoji samo 10 sanitarnih deponija koje su izgrađene po standardima Evropske Unije, dok je Blace jedina opština Topličkog okruga koja je krajem aprila 2019. godine od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobila novac za sanaciju smetlišta, odnosno nesanitarnih deponija.

Tekst je nastao u okviru projketa “Škola novinarstva” koji je finansijski podržao Grad Prokuplje, po konkursu za finansiranje Udruženja na teritoriji Grada.

Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top