yazilimweb tasarim
Home / HRONIKA / Protiv ribolovca koji je izvukao soma teškog 67 kg podneta krivična prijava za krivolov
Protiv ribolovca koji je izvukao soma teškog 67 kg podneta krivična prijava za krivolov

Protiv ribolovca koji je izvukao soma teškog 67 kg podneta krivična prijava za krivolov

Zbog sumnje da je na reci Toplici 10. i 11. avgusta ove godine namenskim priborom prilagođenim ribolovu na nedozvoljen način, grabuljanjem odnosno kačenjem ribe za telo u nekoliko navrata zakačio po telu ribu, soma teškog 67 kg i dugačkog 2,26 metra, a zatim trokrakom udicom zakačio ribu za telo iznad glave i potom dovukao do obale i izvukao iz vode, prokupačko Osnovno javno tužilaštvo je pokrenulo istražni postupak protiv N. M. iz Prokuplja.

U tužilaštvu ističu da je početkom septembra kod njih stigla krivična prijava koju je podnelo Privredno društvo “Južna Morava dva” Niš, te da oni postupaju po toj prijavi.

Predmet se nalazi u fazi prikupljanja potrebnih obaveštenja, a sumnja se da je N. M.  izvršio krivično delo nezakonit ribolov, za koje je propisana kazna zatvora od 3 godine – kažu između ostalog u Tužilaštvu.

Kako saznajemo, podnosilac krivične prijave je dostavio nekoliko dokaza, među kojima je i video- materijal čitave “akcije” ulova jedne od najvećih riba ikada uhvaćene na Toplici.

Inače, sredinom avgusta na reci Toplici na delu toka kroz Prokuplje nizvodno od železničkog mosta, ribolovac N. M. je kako je tada govorio, nakon navodne borbe koja je trajala blizu 40 minuta uspeo da štapom upeca i izvadi soma od 2,26 metra, teškog 67 kilograma.

Bez obzira na to što imam jak pribor, što imam iskustva, bila je baš žestoka borba. Dubina je bila ne više od metra, ali je matica bila jaka jer je voda zbog kiša prethodnih dana nadošla. Ipak, pobedilo je iskustvo i znanje, kao i adrenalin – rekao je tada N. M.

Ribolovci tvrde da je, iako je Toplica prepoznatljiva po ovoj vrsti riba, ovo jedan od najvećih primeraka koji je ikada upecan.

Inače, som je riba koja je veoma zastupljena u reci Toplici i ranijih godina bilo je slučajeva da budu ulovljeni krupni primerci, ali ni najstariji Prokupčani ne pamte da je ikada ulovljena ovako velika riba.

One comment

  1. Cuj iz morave doso a skakaonice visoke po dva Metra o boze budi precizan.
    Treba mu se zahvale jer bi jeo dest kila ribe dnevno a ni coveka tuze .
    Debilana Srbistan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top