yazilimweb tasarim
Home / DRUŠTVO / Prvaci u Prokuplju dobili besplatne udžbenike, a deca iz romskih porodica besplatan školski pribor
Prvaci u Prokuplju dobili besplatne udžbenike, a deca iz romskih porodica besplatan školski pribor

Prvaci u Prokuplju dobili besplatne udžbenike, a deca iz romskih porodica besplatan školski pribor

Sveske, blokove za crtanje, olovke, flomastere, bojice i drugi školski pribor dobilo je 85 učenika romske nacionalnosti koji žive u socijalno ugroženim porodicama i redovno pohađaju nastavu na teritoriji Prokuplja, dok su svi prvaci od Grada dobili besplatne udžbenike i poklon pakete, koji se sastoje od ranca, kačketa, majice i svetleće narukvice.

Besplatan školski pribor je obezbedilo lokalno Udruženje „Rom Carina“, a sredstva za kupovinu pribora u iznosu od 102.850 dinara obezbeđena su iz lokalnog budžeta Prokuplja.

Član udruženja Saša Ališanović je rekao da se broj dece romske nacionalnosti, koja završavaju osnovne i srednje škole iz godine u godinu povećava, a da ovakve akcije pomažu ugroženim porodicama da lakše školuju svoju decu.

Nastavu će u matičnim i izdvojenim odeljenjima u prokupačkim osnovnim školama školske 2021/2022. godine pohađaće blizu 350 učenika romske nacionalnosti – rekao je Ališanović.

Pojašnjava da su uz angažovanje članova Udruženja u novoj školskoj godini, smeštaj u Domu učenika srednjih škola u Prokuplju dobila 3 srednjoškolca, a u studentskim domovima 5 studenata romske nacionalnosti.

Inače, na području grada Prokuplja sve osnovne i srednje škole nalaze se u zelenoj zdravstvenoj zoni, tako da će svi učenici od danas kreću u školu sa redovnim časovima koji će trajati 45 minuta.

Ove školske godine u prvi razred su upisana 372 đaka prvaka, dok će u četiri srednje škole krenuti oko 400 učenika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top