yazilimweb tasarim
Home / DRUŠTVO / Rok od 90 dana za sanaciju pruge Prokuplje – Kuršumlija, izvođač firma koja radi trgove u Nišu i Leskovcu
Rok od 90 dana za sanaciju pruge Prokuplje – Kuršumlija, izvođač firma koja radi trgove u Nišu i Leskovcu

Rok od 90 dana za sanaciju pruge Prokuplje – Kuršumlija, izvođač firma koja radi trgove u Nišu i Leskovcu

Železnički saobraćaj od Prokuplja do Kuršumlije ponovo će biti uspostavljen za oko 3 meseca, koliko je predviđeno da će trajati radovi na sanaciji i rekonstrukciji pruge duž ove deonice u dužini od oko 270 metara, ali i na izgradnji nekoliko novih propusta. Vrednost radova je oko 40 miliona dinara, a Infrastruktura železnice je, nakon tendera, potpisala ugovor sa izvođačima koje čini grupa ponuđača kompanije Bauvezen iz Lazarevca i Trioprojekt iz Beograda.

Pruga na ovoj deonici je u prekidu od 24. juna prošle godine, kada su obilne kiše oštetile i prugu Doljevac – Merdare kod sela Beloljin u prokupačkoj opštini i između Barlova i Kuršumlije, a velika količina vode izazvala je i klizište na delu pruge od Kuršumlije ka Merdaru.

Usled nelikvidnosti prouzrokovane pandemijom i problema u naplati potraživanja od prevoznika u putničkom i robnom železničkom saobraćaju, nismo imali mogućnost da odmah obezbedimo potrebna finansijska sredstva iz sopstvenih tekućih prihoda za sanaciju ovog dela pruge – kažu u Infrastrukturi železnice.

Nakon što su obezbeđeni izvori finansiranja, kako kažu, Vlada Srbije je 15. oktobra 2020. godine, dala saglasnost na Program o izmenama i dopunama Programa poslovanja Infrastrukture železnice Srbije, čime su se stekli uslovi i za uvođenje prioritetnih potreba.

U Infrastrukturi naglašavaju da, pored popravke oštećenih delova pruge, neophodno je da i, u skladu sa svojim nadležnostima, gradska vlast u Prokuplju u narednom periodu započne regulaciju bujičnih tokova na svojoj teritoriji, kako se ne bi opet dogodilo da nasip pruge na pojedinim lokacijama bude ponovo oštećen usled poplava.

Železnički saobraćaj na ovoj deonici, osim što je najjeftiniji, predstavlja i jedini prevoz za meštane nekoliko desetina sela duž pruge.


Sanacija poverena firmi koja je radila trgove u Nišu i Leskovcu

Kako je saopšteno iz Infrastrukture železnice, radovi na sanaciji povereni su grupi ponuđača u kojoj se nalazi i lazarevačka firma Bauvezen koja uveliko kasni sa rekonstrukcijom Trga kralja Milana u Nišu.

U Nišu je ista firma gradila i Studentski dom, a zbog kašnjenja ih je i tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević pozvao da se – urazume.

Pored toga, ista firma angažovana je i na rekonstrukciji gradskog trga u Leskovcu koji je trebao da bude završen još novembra prošle godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top