Sedmogodišnjaka iz Kuršumlije ujeo pas lutalica – azila nema, a odštete zbog ujeda milionske

0

Povredu dela jagodice kažiprsta zadobio je 7-godišnji dečak iz Kuršumlije, kada ga je juče oko 14 sati ujeo pas na ulici u Kuršumliji. Kako su potvrdili u prokupačkoj Bolnici, na Odeljenju hirurgije zbrinut je mališan koji je nakon terapije otpušten na kućno lečenje uz savet da se nastavi previjanje na 2 dana u Domu zdravlja Kuršumlija. Zbog nepostojanja azila, problem pasa lutalica je u svim opštinama u Toplici, a zbog napada na građane godišnje se plaćaju milionske odštete iz gradske kase.

U Bolnici su potvrdili da je majka maloletnog M. J. rekla da je dečaka ujeo pas lutalica.

Dodaju da je on najpre zbrinut u kuršumlijskom Domu zdravlja, a da je nakon toga prevežen u prokupačku Bolnicu gde je urađen detaljan pregled i uz terapiju pušten na kućno lečenje.

Inače, nepostojanje azila za pse u čitavoj Toplici doprinelo je povećanju broja pasa lutalica na ulici, pa su i česti napadi na građane, a samim tim i milionske odštete koju lokalne samouprave plaćaju na ime tužbi.

Tokom prošle godine rešeno je preko 100 predmeta u kojima su Prokupčani tužili Grad zbog ujeda pasa. Najveći broj tužbi je iz samog Prokuplja, ali ima tuže i ljudi iz seoskih sredina, za šta je iz gradske kase na ime odštete isplaćeno preko 5 miliona dinara – podsećaju iz Gradskog pravobranilaštva u Prokuplju.

Suočeni sa sve većim problemom napuštenih pasa, u Prokuplju su u fazi pronalaženje najpogodnije lokacije i izrade potrebne dokumentacije, a da bi čitav posao oko izgradnje azila za pse trebao da se završi najkasnije za dve godine.

Mi u sklopu JKP Hammeum imamo službu koja hvata, steriliše i obeležava napuštene pse, ali je problem što se oni nakon toga ponovo puštaju. Izgradnjom azila taj problem će biti konačno rešen – kažu u Gradskoj upravi.

Do pre nekoliko godina postojao je azil za pse u selu Draguša u opštini Blace pa je u jednom periodu problem napuštenih pasa sa gradskih ulica rešavan tako što su odvoženi tamo, međutim zbog finansijskih problema on je prestao sa radom.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име