Socijalne službe u Blacu pokušale da izmeste decu u hraniteljsku porodicu protiv njihove volje

0

Nakon što se pojavio snimak na društvenim mrežama na kom radnice Centra za socijalni rad u Blacu pokušavaju da odvedu u hraniteljsku porodicu dvoje maloletne dece i odvoje ih od svoje bake koja je ranije predala sudu zahtev za starateljstvo oglasilo se Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i osudilo postupanje radnica prema deci iz porodice Dačević.

Naime, juče tokom podneva na snimku koji je na društvenim mrežama objavio Dejan Milošević vidi se kako su radnice ove ustanove došle u kuću Dačevića u mestu Suvi Do kod Blaca kako bi uzele decu od njihove nepokretne bake. Na snimku se vidi kako u jednom trenutku jedna od zaposlenih pokušava da fizički izvuče 13-godišnjeg dečaka, dok se on opire, uspeva da se otrgne i zaključa u kupatilu svoje kuće.

Kako saznajemo, dečak se tokom večeri javio na Urgentno odeljenje prokupačke Opšte bolnice gde mu je ukazana lekarska pomoć jer se žalio da je zadobio masnice na ruci.

Pre oko mesec dana čulo se za našu borbu i muku ove dece da ostanu kod svoje bake. Zahvaljujući ljudima dobre volje ne samo iz Srbije, njima pomoć pristiže sa svih strana, javili su se ljudi koji hoće da im daju stipendije, da im pomognu i finansijski i u svakom drugom smislu. Centar za socijalno u Blacu se dve godine nije oglašavao, a onda su naprasno rešili da decu oduzmu od bake i smeste ih u hraniteljsku porodicu. Ovo što su uradili je sila i još gora trauma za ove male napaćene duše – kaže Dejan Milošević čiji je snimak sa lica mesta za kratko vreme imao nekoliko stotina hiljada pregleda na društvenim mrežama.

Radnice Centra za socijalni rad su na kraju odustale od oduzimanja dece, ali je čitav slučaj dospeo i do nadležnog Ministarstva koje se nešto kasnije oglasilo saopštenjem u kome između ostalog ističe da su uvereni da je takvo “ponašanje radnica Centra za socijalni rad izolovan slučaj i da je rad zaposlenih u institucijama socijalne zaštite isključivo u interesu korisnika”.

Pozivamo sve zaposlene u centrima za socijalni rad da prema deci budu naročito obazrivi i pažljivi. Dobrobit i zdravlje dece je prioritet svih prioriteta i svi zaposleni u državnim službama, a naročito nadležnim za postupanje prema deci, moraju biti svesni toga – navedeno je u saopštenju.

Dodaju se da će Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti ispitati postupanje radnica Centra za socijalni rad u Blacu i na osnovu toga preduzeti odgovarajuće mere.

Inače, sve vreme dok su radnice Centra za socijalni rad bile u kući porodice Daćević, u dvorištu je bilo desetak pripadnika prokupačke policije koji nisu ometali Miloševića da iz dvorišta uživo snima čitavu dramu koja se odigravala, ali mu je bio zabranjen ulaz u kuću.

https://www.facebook.com/dejan.milosevic.3591/videos/3863164930429424/?t=2096

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име