Nezadovoljni najavljenim radovima i uređenjem gradskog parka u centru Kuršumlije, gde je planirana i seča 8 potpuno zdravih dugogodišnjih stabala u Ulici Vuka Karadžića, stanari te ulice uputili su peticiju nadležnim kojom traže da se odustane od te, po njima, sulude ideje. Najavljuju da će drveće braniti svim dozvoljenim sredstvima, pa i svojim telima. Nadležni kažu da seča nije planirana, već obnova i zasadi stabala tamo gde ih nema.

Stanari zgrade duž te ulice i potpisnici peticije ističu da se radi o drveću koje je zasađeno pre 40-ak godina, da ih ono štiti i zimi i leti od hladnoće i sunca, sprečava prašinu i ukrašava ambijent oko zgrade.

Tvrde da će se svim zakonskim sredstvima boriti da zaštite to drveće, a prvi korak je peticija i upozorenje vlastima da odustanu od namere da poseku stabla.

Mi smo uz ovo drveće rasli, ta stabla nama puno znače jer nas štite od sunca tokom leta, ali i vetra i prašine. Smatramo da je opšti interes da to drveće ostane u postojećem stanju, imajući u vidu značaj očuvanja životne sredine, ali i ambijent čitave ulice koji bi se narušio sečom istih – tvrdi stanar Ulice Vuka Karadžića i potpisnik peticije.

Dodaje da je u interesu, ne samo stanara, već i svih građana Kuršumlije da se očuva sadašnji ambijent i da se uređenje parka kome je od pre 2 godine pridodata i ta ulica, uklopi u postojeće stanje.

Istrajaćemo u našim zahtevima, telima ćemo braniti ova stabla duž čitave ulice od stotinak metara, a posebno nećemo dati dva koja su duž kompleksa zgrada gde mi stanujemo. Već je tokom prve faze radova i uređenja gradskog parka u Kuršumliji posečeno i uništeno dosta zdravih stabala, a adekvatne zamene nema. I ono što je nakon toga posađeno, pola je polomljeno ili se osušilo – ističu stanari.

Dodaju da je čitav postupak druge faze uređenja gradskog parka u Kuršumliji urađen netransparentno i sakriven od javnosti, te da ovaj plan nadležnih u opštini neće proći.

Čarapić: Nije planirana seča, već obnova i nova stabla tamo gde ih nema

Komentarišući peticiju građana i njihovo nezadovoljstvo navodno planiranom sečom stabala, Vojimir Čarapić, predsednik Opštine, kaže da se radi o još nezavršenom projektu koji, između ostalog, ne predviđa da se drveće seče, već da se obnovi tamo gde ga nema.

Meni je drago da se naši građani zanimaju za ekologiju i zdravu životnu sredinu. Ipak, mislim da je sve ovo preuranjeno i ne znam ko stoji iza toga, ali sam siguran da nema dobre informacije. Mi smo u projektu koji još nije završen tražili da se zamene stabla tamo gde ih nema i da čitav taj prostor na kome će se okupljati Kuršumličani dobije uređeniji i lepši izgled – prokomentarisao je Čarapić.

Dodaje i da je kao bivši direktor JPKD Toplica u Kuršumliji i sam zasadio veliki broj stabala raznog drveća i da je i njemu, kao i građanima, stalo do zaštite i očuvanja životne sredine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *