yazilimweb tasarim
Home / KULTURA / Treća međunarodna nagrada za prokupački dokumentarni film
Treća međunarodna nagrada za prokupački dokumentarni film

Treća međunarodna nagrada za prokupački dokumentarni film

Dokumentarni film o crkvi Svetog Prokopija “Pokajnik u pokušaju” dobio je specijalno priznanje na Atinskom međunarodnom filmskom festivalu u Grčkoj. Ovo je treća nagrada na nekom od Festivala za film koji je za nešto više od 3 meseca prikazan na 13 filmskih smotri u Americi, Engleskoj, Španiji, Slovačkoj, Turskoj, Indiji, Alžiru, Singapuru i Grčkoj.

Petnaestominutni film snimljen početkom januara ove godine govori o čoveku koji je postao invalid, a sebe je pronašao u veri i crkvi u svom gradu, a scenarista i reditelj Žikica Jovanović ističe da će pomoći da veliki broj ljudi širom sveta čuje priču o ovom hramu.

Polako idemo ka cilju da upoznamo ljude širom planete sa našom svetinjom. To je crkva koja je posvećena Svetom Prokopiju, zaštitniku našeg grada čije mošti počivaju u njoj. Pored turističkog značaja koji film ima za ovaj kraj, film nosi i jednu toplu ljudsku priču o čoveku koji je pronašao sebe u pravoslavnoj veri – istakao je Jovanović.

Inače, prokupačka crkva je jedna od najstarijih i specifična je po tome što u njoj počivaju mošti dvojice svetih ratnika Prokopija i Georgija, obojice stradalih zbog hrišćanske vere 303. godine.

Dokumentarni film “Pokojnik u pokušaju” je prvu međunarodnu nagradu dobio krajem februara u Indiji za najbolji religijski film na “Tagore International Film Festivalu”, a sredinom marta je nagrađen na World Film Carnivalu iz Singapura.

Premijerno, planirano je da Prokupčani film pogledaju sredinom jula, tokom obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top