yazilimweb tasarim
Home / DRUŠTVO / U najvećem prokupačkom JKP “Hammeum” kasne plate, nadležni traže rešenje
U najvećem prokupačkom JKP “Hammeum” kasne plate, nadležni traže rešenje

U najvećem prokupačkom JKP “Hammeum” kasne plate, nadležni traže rešenje

Kašnjenje plate, ali i višak zaposlenih u administraciji, samo su neki od problema u najvećem javnom preduzeću u Prokuplju koje je zaduženo za vodosnabdevanje, naplatu parkiranja, grobljanske usluge i čišćenje i pranje gradskih ulica. Problemi u Hammeumu su sve vidljiviji, zbog čega prokupačka opozicija direktno optužuje gradsku vlast, dok gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović tvrdi da će se problem u ovom preduzeću rešavati već na narednoj Skupštini.

Kašnjenje decembarske zarade, a nakon toga isplata 60% plate, po rečima gradonačelnika, prvi je znak da u toj firmi nešto ne funkcioniše kako treba, a veliki broj administrativnih radnika je, kaže, problem koji se mora rešavati.

Njihov fond za plate sa poslednjim obračunom je 24 miliona dinara, to je preduzeće koje je po zakonu samodohodovno, odnosno ubira prihode od delatnosti koje obavlja. Oni ne rade dovoljno da bi mogli da isplate zarade, jer od ukupnog prihoda u ovom javnom preduzeću, 80 odsto ide na zarade. Samim tim i usluge koje treba da izvrše prema našim građanima nisu na zadovoljavajućem nivou i sve je veći broj pritužbi na njihov rad – rekao je Aranđelović.

Dodaje da je veliki problem višak neproduktivnih radnika i da se to mora rešiti, a da nikakav predlog sa ranije održanog sastanka sa direktorom, predstavnicima sindikata i menadžmentom do danas nije stigao.

Oni imaju 312 radnika, od kojih jedva da 20-ak mogu da izvedu na ulicu da nešto rade. Prilikom spajanja nekoliko javnih preduzeća u jedno 2015. godine zadržani su svi radnici, oko 280 i toliko ih je otprilike i danas. Radnici koji su primljeni na određeno su u stvari oni koje vidite na ulici i koji nešto rade, retko da među njima ima neko od stalno zaposlenih. Mi pre svega moramo da štitimo interes građana Prokuplja i moramo ući u rešavanje ovog problema – dodaje Aranđelović.

Sa druge strane, opoziciona Demokratska stranka osuđuje “igrarije” koje trenutno sprovode lokalni moćnici i, kako kažu, ucenjuju zaposlene u najznačajnijem prokupačkom Javnom komunalnom preduzeću. Tvrde da se priprema scenario u kome se namerno “pušta niz vodu” i uvodi u dugove ovo preduzeće, da bi ga rasparčali i prodali.

Već se čuju priče da će delove poslova da prenesu na privatna preduzeća. Tako će Parking servis da dođe u ruke moćnika iz Doljevca, a Čistoća ide austrijskom preduzeću Por Werner Weber protiv kojeg su do pre dva meseca bili i naprednjaci – tvrde u Demokratskoj stranci.

Podsećaju da je lokalna vlast u Prokuplju nedavno “rasformirala” Turističko-sportski centar i otvorila dva preduzeća, Turističku organizaciju i Sportski centar da bi, kažu, umesto jednog imali dva direktora i to oba penzionera.

Nedavno postavljeni v. d. direktor Hammeuma Nikola Žugić nije odgovarao na telefonske pozive kako bi saznali šta će konkretno preduzeti za rešavanje problema isplate zaposlenih, ali i kako će rešavati višak radnika koje i gradska vlast vidi kao jedan od problema.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top