U prokupačkom Muzeju ovog meseca „Dani evropske baštine“

0

Predstavljanje knjiga, muzički program, obilazak kulturno-istorijskih spomenika, organizovanje viteških igara za decu i niz drugih aktivnosti pripremio je prokupački Muzej koji se i ove godine priključio organizovanju manifestacije „Dani evropske baštine“. U Muzeju kažu da je ovo najbolji način da građani i posetioci manifestacije saznaju nešto o istoriji i kulturi svoga mesta i zemlje, ali i otkriju različitosti i sličnosti sa drugim mestima kroz interesantne priče i tradiciju.

Kako navode u prokupačkom Muzeju, “Dani evropske baštine“ će ove godine trajati do kraja septembra.

Kroz ovogodišnju temu „Kulturno nasleđe za sve“ zamišljeno je da se nastavi sa širenjem i razvojem sadržaja koji se nude posetiocima, dopirući i radeći sa različitijom publikom. Organizacija događaja, koji su dostupni i otvoreni za sve, presudna je za osiguravanje širokog učešća publike, ali omogućiće da svi mogu da uživaju u programima – kažu u Muzeju.

Pojašnjavaju da će u subotu 11. septembra od 14 do 18 sati biti organizovan obilazak spomenika kulture, sa kustosima i vodičima prokupačkog Muzeja, a na Hisaru će biti organizovane i viteške igre za decu i odrasle, kao i koncert tradicionalne etno grupe Runo iz Vrnjačke banje.

U organizaciji Muzičke škole „Kornelije Stanković“ u petak 17. septembra od 14 sati u Narodnom muzeju Toplice biće održan resital na violini profesora Miodraga Bogića iz Beograda, a 20. septembra za 18 sati planirano je otvaranje izložbe „Vinčanska žena-mit, boginja, majka“ koju su pripremili Narodni muzej iz Niša i Narodni muzej Toplice.

Učenici osnovnih škola, u okviru „Dana evropske baštine“, učestvovaće u likovnoj radionici „Moj grad u objektivu oka“ koja je planirana za četvrtak 23. septembar u galeriji „Boža Ilić“ od 11 sati, dok će radionica „Žene junaci Gvozdenog puka“ u kojoj će takođe učestvovati učenici osnovnih škola biti održana u Spomen sobi „Gvozdeni puk“ u petak 24. septembra od 12 sati.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име