U Prokuplju se osniva pokret Uspravna Srbija, žele da politiku vrate građanima

0

Inicijativni odbor za osnivanje političkog pokreta Uspravna Srbija, koji predvodi Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih nabavki i dosadašnji direktor Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, formiran je danas u Prokuplju. Dobrašinovič kaže da ovaj pokret nastaje iz potrebe da se uobliče i artikulišu nove politike oslonjene na realne potrebe društva i redefiniše odnos političkih aktera prema javnom dobru i javnom interesu.

Pokret Uspravna Srbija definišu kao umereno konzervativnu organizaciju desnog centra, a Dobrašinović objašnjava da su rešili da formiraju ovaj pokret iz potrebe da se politika, koja je, kako tvrdi, oteta i otrgnuta od građana, vrati onima kojima stvarno pripada.

Živimo u zemlji u kojoj su nam ugroženi i jezik i pismo, kultura i identitet zanemareni, obrazovanje omalovaženo, institucije uništene, građani pregaženi u svom elementarnom dostojanstvu. U zemlji koju vode uzurpatori, u kojoj je politički život zatrovan, trzište razoreno monopolima i kartelima. U zemlji u kojoj, najbolje od svega, uspeva korupcija, dok su čast i poštenje proterani iz politike i pretvoreni u arheološku kategoriju – kaže Dobrašinović, predsednik i jedan od osnivača pokreta.

Dodaje da je pred njima veliki posao za koji im je potrebna podrška građana koji veruju da zajedno mogu da izgrade bolje, zdravije i pravednije društvo.

Odbor je formulisao programska načela pokreta u 12 tačaka, definisao organizacionu strukturu i usvojio kriterijume za uključivanje članstva. Otvoren je za sve građane koji su spremni da se angažaju u njihovoj realizaciji, uz uslov da nisu učestvovali u političkim procesima koji su doveli do urušavanja institucija, ograničavanju i kršenju građanskih i političkih prava i sloboda, koruptivnim aktivnostima i narušavanju ugleda Srbije – dodaje Dobrašinović.

Objašnjava da će se ovaj pokret posebno zalagati za izgradnju društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava i sloboda i etničkoj, verskoj i rasnoj toleranciji i uvažavanju, uspostavljanju nezavisnog sudstva i efikasnih i funkcionalnih sistemskih antikorupcijskih mehanizama, razvijanju tržišne ekonomije, gde će svaki pojedinac imati šansu za uspeh i afirmaciju u skladu sa svojim sposobnostima.

Pokret Uspravna Srbija će se baviti i očuvanju Kosova i Metohije kao neotuđivog dela Srbije, demografskom i populacionom politikom, razvijanju identitetske kulturne politike zasnovane na najvišim vrednostima koje čine umetničko i istorijsko nasleđe srpskog naroda uz potpuno poštovanje slobode umetničkog stvaralaštva, unapređenju sistema zdravstvene zaštite i potpunoj dostupnosti zdravstvenih usluga svim građanima, slobodi medija.

Dragan Dobrašinović je rođen 1969. godine u Prokuplju, gde i danas živi. Završio je Pravni fakultet u Beogradu, a široj javnosti je poznat od 2002. godine kada osniva NVO Toplički centar za demokratiju i ljudska prava i aktivno radi na antikorupcijskim projektima.

Često je citiran u medijima i zaslužan je za razotkrivanje velikog broja afera posebno kada su u pitanju javne nabavke kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име