Ranovizantijski novac iz vremena cara Justinijana, kopče nakita iz 6. veka, germansko koplje sa zlatnom aplikacijom iz druge polovine 5.veka, vizantijski krst, kresiva, noževi, grnčarija i ostali predmeti koji su pronađeni tokom ove godine u okviru arheoloških iskopavanja na brdu Hisar, građani Prokuplja moći će da vide u subotu na mini izložbi. Celodnevna manifestacija se zove „U slavu grada svetog Prokopija“, a počinje u 15 sati.

Pored izložbe pronađenih predmeta najavljeno je i učešće vitezova, čuvara Belih Crkava iz Kuršumlije koji će se družiti sa decom i građanima, a za završetak programa od 17 sati planiran je i koncert etno grupe Runo, koji će biti organizovan na samoj tvrđavi na Hisaru čiji su bedemi rekonstruisani tokom prošle godine.

Mi smo u ovoj godini uradili 3 arheološke kampanje iskopavanja zaštitnog karaktera. Trenutno završavamo arheološko sistematsko sondažna istarživanja, a ono što smo do sada otkrili pomalo menjaju dosadašnja saznanja o gabaritima srednjevekovnog grada koji je postojao na Hisaru. Iskopali smo 4 objekta, jednu kapiju i ispratili trase bedema grada koji je izgleda mnogo veći nego što se do sada mislilo – rekla sa Sanaj Crnobrnja Krasić, arheolog prokupačkog Muzeja.

Dodaje da je reč o novootkrivenim objektima i naglašava da je na Hisaru najveći deo prostora nedovoljno istražen i da će se kampanja arheoloških istraživanja nastaviti i narednih godina, te da je reč o bogatom i važnom prostoru koji je proglašen za kulturno dobro još 1961. godine, a 1983. godine je proglašen za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Na početku brda Hisar je i crkva Svetog Prokopija, kao i Jug Bogdanova crkva, Spomen-kosturnica poginulim borcima u Drugom svetskom ratu.

Tu je još i plato sa bistama pesnika Rada Drainca i slikara Bože Ilića, kao i spomenik Aleksi Saviću. Na samom vrhu Hisara izgrađena je zadužbina „Savićevac“ i Jug Bogdanova kula, a Hisar važi za najpoznatije i najomiljenije šetalište Prokupčana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *