yazilimweb tasarim
Home / DRUŠTVO / Ukinuta vanredna situacija u Žitorađi, rok za prijavu štete do petka
Ukinuta vanredna situacija u Žitorađi, rok za prijavu štete do petka

Ukinuta vanredna situacija u Žitorađi, rok za prijavu štete do petka

Štab u Žitorađi ukinuo je posle mesec dana vanrednu situaciju proglašenu 11. januara, nakon obilnih padavina i pojave bujičnih potoka koji su poplavili veliki broj seoskih domaćinstava.

U Opštinskoj upravi u Žitorađi podsećaju da je petak 12. februar poslednji rok za prijavu štete nastale tokom januarskih poplava i ističu da je komisija za procenu, odmah nakon smirivanja situacije i nakon što se voda povukla, izašla na teren, a građani prijavljuju, osim štete u domaćinstvu, i štetu nastalu na poljoprivrednom zemljištu.

Najveća šteta nastala je na stambenim objektima, jer su ljudima poplavljeni podrumi i niži delovi kuće. Pokušavamo da sve obiđemo i nadamo se da će nam i država pomoći oko saniranja posledica nastalih tokom poplava. Komisija je na terenu svakodnevno i očekujemo da naredne nedelje imamo okvirnu procenu štete kako u stambenim jedinicama, tako i na poljoprivrednom zemljištu – kažu u Opštini Žitorađa.

Dan posle Žitorađe, vanrednu situaciju je proglasila Opština Kuršumlija i ona je još uvek na snazi, a tamo je najveći problem struja koju još uvek nemaju pojedini meštani razuđenih planinskih sela.

U ovoj opštini nije bilo velike štete od poplava, ali ledena kiša koja je tokom noći padala, napravila je veliki problem na dalekovodima niskonaponske mreže, zbog čega je u jednom trenutku bez struje ostalo preko 1.000 domaćinstava.

Popravku kvarova je otežalo i polomljeno drveće i bandere, zbog čega su sela u kojima žive mahom staračka domaćinstva bila odsečena od sveta bez puta i struje i po nekoliko dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top