VD direktora JKP „Hammeum“ Prokuplje dao ostavku, na njegovo mesto došao većnik

0
Nakon što je Nikola Žugić dao ostavku na mesto VD direktora JKP Hammeum, na sednici gradske Skupštine Prokuplja imenovan je novi vršilac dužnosti direktora – dosadašnji gradski većnik Saša Stošić. Novi direktor je pre postavljenja na funkciju u Gradskom veću već radio u ovom javnom preduzeću za koje se u narednom periodu priprema restruktuiranje i koncesiona prodaja, kao i razdvajanje pojedinih delatnosti.

Stošić će imati težak posao jer je pokrenut postupak traženja rešenja javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesione prodaje i razdvajanja delatnosti firme, a najavljuje se i otpuštanje viška zaposlenih.

Problem velikog broja radnika, pružanje neadekvatne usluge i velike subvencije iz gradske kase koje ove godine iznose oko 300 miliona dinara, samo su neki od razloga zašto će se ovo preduzeće koje je objedinilo sva dotadašnja javna preduzeća nakon dolaskom Srpske napredne stranke na vlast u Prokuplju, sada naći u postupku koncesione prodaje i rasparčavanja.

U JKP Hammeumu ima velikih i nagomilanih problema koji se odnose na preveliki broj pre svega administrativnih radnika, kao i evidentan nezadovoljavajući rad službi tog preduzeća za koji grad izdvaja veliki novac uglavnom za plate zaposlenih. Zbog toga smo se odlučili za javno privatno partnerstvo u okviru koga će neke službe poput čistoće, parking servisa i pijace sada raditi na drugi način, dok će vodovod i gradsko groblje i dalje ostati pod patronatom Grada Prokuplja – rekao je gradonačelnik Milan Aranđelović.

On je istakao da će se u tom cilju formirati stručni tim koji će predložiti upravi Grada način i uslove raspisivanja tendera za odabir firmi koje bi preuzele neke dosadašnje poslove Hammeuma.

Rečeno je da je već obavljen razgovor sa delom radnika i njima je ponuđeno da iz uprave pređu u operativni sektor, ali da među zaposlenima nije bio prevelik broj zainterseovanih da promene radon mesto.

Zato će zaposlenima koji ostanu bez posla biti ponuđena otpremnina, a u dogovoru sa privatnim firmama u Prokuplju onima koji budu proglašeni za tehnološki višak biće ponuđeno da tamo započnu radni odnos.

Dva reprezentativna sindikata u JKP Hammeum za sada se nisu oglašavala na ovu temu, a njihovi predstavnici kažu da još uvek nisu obavešteni o tačnim modelima restruktuiranja pa će sačekati da dobiju kompletne informacije, a da će nakon toga u koliko bude potrebno preduzeti konkretne akcije, a sve u cilju zaštite radnika i njihovih prava.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име