yazilimweb tasarim
Home / BLACE / Vlada objavila mere koje važe od ponedeljka, ugostiteljski objekti i tržni centri ostaju zatvoreni
Vlada objavila mere koje važe od ponedeljka, ugostiteljski objekti i tržni centri ostaju zatvoreni

Vlada objavila mere koje važe od ponedeljka, ugostiteljski objekti i tržni centri ostaju zatvoreni

Zbog opasnosti širenja zarazne bolesti Covid-19, Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti predložio je nove mere za suzbijanje epidemije koje će važiti od sutra, 22. marta od 6 časova ujutru, po kojima ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti, kafići, restorani, noćni klubovi i barovi kao i tržni centri. Svi objekti profdaje hrane i ustanove kulture poput bioskopa, pozorišta, galerija i biblioteka mogu da rade do 21 čas, svi ostali objekti do 20 časova pod određenim uslovima.

Svi objekti koji budu otvoreni moraju obezbediti poštovanje mere od minimum 9 kvadratnih metara po osobi ili posetiocu.

Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi. Ovo znači da ukoliko prodavnica ili na primer frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše 10 osoba. Isto pravilo se primenjuje na teretane, unutar fitnes centar od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni frizer, prodavac, fitnes instruktor – kaže se između ostalog u izmenama i dopunama Naredbe koju je potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Vlada Srbije napominje da će od sutra ujutru biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mere poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja kovid redara u datom objektu.

Bitna napomena je da je ugostiteljskim objektima dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića, kao i da se dostava može vršiti 24 sata dnevno. Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana.  Sve mere se uvode radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti Covid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top