yazilimweb tasarim
Home / DRUŠTVO / Za kafanske usluge iz opštinske kase u Žitorađi ove godine oko 2 miliona dinara bez PDV-a
Za kafanske usluge iz opštinske kase u Žitorađi ove godine oko 2 miliona dinara bez PDV-a

Za kafanske usluge iz opštinske kase u Žitorađi ove godine oko 2 miliona dinara bez PDV-a

Tri kafane izabrane su za reprezentacije opštinara iz Žitorađe i za njihove goste, a osim kod lokalnih ugostitelja, “na potpis” će moći da se ide i u Niš, jer je ugovor sklopljen i sa jednom niškom kafanom. Za ove usluge od novca svih stanovnika Žitorađe biće izdvojeno skoro 2 miliona dinara bez PDV-a.

Prostom računicom ispada da će lokalni funkcioneri u Žitorađi ove godine svakog dana uključujući i vikend trošiti oko 5.500 dinara bez PDV-a u jednu od tri izabrane kafane.

Opštinska nabavka bila je podeljena u 3 dela i bez primene Zakona o javnim nabavkama, pa su pozivi da dostave svoje ponude upućeni unapred određenim kafanama u Žitorađi i u Nišu.

Konkurisale su po 3 kafane, a kako stoji u odlukama o dodeli ugovora, izabrani su napovoljniji ponuđači u svim kategorijama koje su podeljene po tome ko je naručilac – Opštinska uprava, Skupština opštine ili Opština Žitorađa.

Za sva 3 ugovora bilo je određeno tačno 666.666,66 dinara, a jedan od njih potpisan je sa kafanom “Vasa i tata” u Žitorađi, kao najpovoljnijim ponuđačem u konkurenciji sa još dva objekta koji su ponudili nešto veću cenu od prihvaćene.

Ova nabavka je predviđena Planom nabavki za opštinu Žitorađa na koju se ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama. Poziv za podnošenje ponuda je upućen na 3 adrese ponuđača u Žitorađi i izabrana je najpovoljnija, ukupne jedinične cene od 13.610 dinara – kaže se između ostalog u obrazloženju rešenja.

Po istom modelu i potpuno iste vrednosti bez primene Zakona o javnim nabavkama, a na osnovu 3 poslate ponude odabran je najpovoljniji ponuđač za kafanske usluge i u Nišu.

Utvrđeno je da je najpovoljnija ponuda ponuđača UR „MTM izvor“ iz Niša sa ukupnom jediničnom cenom u iznosu 14.940 bez PDV-a odnosno 17.928 dinara sa PDV-om, te stoga ugovor treba dodeliti napred navedenpm ponuđaču – piše u obrazloženju druge odluke.

Ni treća nabavka, koja je rađena za potrebe Skupštine opštine se ne razlikuje ni po ceni, a ni po broju ugostitelja koji su izabrani da učestvuju i da daju svoje ponude, ali je ovog puta izabrana kafana “5MS” iz Žitorađe sa svojom najmanjom ponuđenom cenom.

Ko će i kada u konkretnim uslovima koristiti kafanske usluge od skoro 2 miliona dinara bez PDV-a i na koji način su izabrane kafane koje su učestvovale u nabavci ostaje nepoznato jer predsednik Opštine Ivan Stanojević nije odgovarao na pozive i poruke novinara, ali je nedoumicu pokušao da razjasni načelnik Opštinske uprave Marko Stošić.

On kaže da se posebnim pravilnicima uređuje ko sve može da koristi usluge ugostiteljskih objekata i između ostalog navodi da se koriste tokom poseta investitora, zvaničnih skupova koji se organizuju tokom godine, a mogu ih koristiti i zaposleni na obuci.

Što se tiče restorana u Nišu, izabran je jer pruža usluge koje objekti u Žitorađi nemaju. Tu pre svega mislim na raznovrstan meni, usluge keteringa, a imamo i dosta radnika koji tokom godine imaju obuku u ovom gradu, pa i oni mogu da koriste te usluge – rekao je Stošić.

Inače, ovo nije prvi put da su funkcioneri u Žitorađi “slabi na kafanske usluge” jer je tokom kontrole budžeta za 2018. i 2019. godinu od starne Državne revizorske institucije utvrđeno da je deo potrošenog novca svih građana bez zakonskih procedura isplaćen za troškove reprezentacije i ugostiteljskih usluga, gde je u kafanama i objektima u Žitorađi, Nišu, Beogradu, Prokuplju, Brusu, Brzeći, Sokobanji, Krnjevu i Orljanu potrošeno preko 3,5 miliona dinara.

Za period koji je kontrolisala DRI ustanovljeno je da je opština Žitorađa nezakonito sklopila poslove vredne 85,52 miliona dinara, a neke od nepravilnosti se odnose na nepravilnom obračunu plata, dodataka i naknada, prihvatanja ugovora većeg od procenjene vrednosti javne nabavke, kao i troškove reprezentacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top