yazilimweb tasarim
Home / DRUŠTVO / Za ponedeljak ponovo najavljena blokada puta Niš-Priština, ovoga puta blokiraju Sindikat i radnici “Simpo-Šik”-a u Kuršumliji
Za ponedeljak ponovo najavljena blokada puta Niš-Priština, ovoga puta blokiraju Sindikat i radnici “Simpo-Šik”-a u Kuršumliji

Za ponedeljak ponovo najavljena blokada puta Niš-Priština, ovoga puta blokiraju Sindikat i radnici “Simpo-Šik”-a u Kuršumliji

Radnici Simpo Šik-a iz Kuršumlije koji su pre desetak dana 3 dana protestvovali ispred zgrade kuršumlijske opštine tražeći da im firma uplati i poveže radni staž od 2012. godine do danas, nisu zadovoljni reakcijom Vlade Srbije i razgovorom koji je prethodne nedelja u njihovo ime vodio predsednik Opštine Radoljub Vidić. Kažu da ima najave da će Vlada rešavati njihov problem, a u slučaju da se to ne desi do kraja ove nedelje oni će već od ponedeljka blokirati državni put Niš – Priština kod sela Kastrat.

Predsednik sindikata radnika “Simpo Šik”-a Aleksandar Eraković kaže da je nakon trodnevnih protesta i razgovora, predsednik opštine Vidić obećao radnicima i njihovim predstavnicima da će im organizovati sastanak u Vladi, ali da je umesto radnika samo on bio pozvan na taj razgovor u Beograd.

Vidić nam je obećao sastanak, ali niti su predstavnici Vlade došli u Kuršumliju, niti su pozvali nas u Beograd. Nije mi jasno kako su mislili da se problem firme rešava bez njenih predstavnika i bez predstavnika reprezentativnog sindikata, pa i samih radnika. Vidić nas je nakon tog razgovora telefonski obavestio da je obećana neka konverzija dugova i da se na taj način pokrije radni staž radnicima Simpo Šika. Navodno će se na sednici Vlade do kraja nedelje rešavati naše pitanje – kaže Eraković.

Dodaje da Sindikat koji predvodi vise ne veruje obećanjima i praznim pričama bez konkretnog rešenja, pa su već započeli pripreme organizacije protesta i blokade državnog puta kod Kuršumlije, koja je najavljena za ponedeljak u 13 sati.

Sve ovo što se radi nama ne uliva nadu da će naš problem biti rešen. Nama se ne uplaćuje radni staž prethodnih desetak godina, ljudi odlaze u penziju sa 10 do 15.000 dinara, mi taj problem moramo rešiti. Sindikat ima podršku gotovo svih 378 zaposlenih radnika, ali ćemo na protestu pozvati i sve građane Kuršumlije pa i predstavnike političkih stranaka bilo da se radi o poziciji ili opoziciji. Nas politika ne zanima, samo želimo da se izborimo za prava koja nam po zakonu pripadaju – dodaje Eraković.

On poziva sve građane Kuršumlije i okolnih gradova da se ujedine po pitanju radnika i da ih podrže, a u koliko institucije države i dalje budu “gluve” na njihove apele doneće se odluka i o daljoj radikalizaciji protesta, jer, kako tvrdi Eraković, ovoga puta su obespravljeni radnici ujedinjeni i čvrsto rešeni istraju dok se problemi ne reše.

Jedan od zahteva Sindikata Simpo Šik Kopaonika je i isplata pomoći koju je opština Kuršumlija tokom 2019. godine isplatila određenom broju radnika, a najveći broj među njima su bili bivši i sadašnji rukovodioci koji su tužili tadašnju firmu.

Inače, do sada su već nekoliko puta organizovane blokade državnog puta Niš – Priština, ali su one prolazile bez prisustva radnika jer su, kako kažu njihovi predstavnici, pokušavali da problem reše mirnim putem i kroz dijalog. Napominju da sada, kada su iscrpljene sve mogućnosti za dogovor, radnicima ništa drugo ne preostaje nego da se za svoja prava izbore na ulici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top