Oko 200 planinara i ljubitelja prirode iz Prokuplja, Toplice i ostalih gradova Srbije učestvovaće na 9. po redu planinarskoj akciji „Mala toplička transferzala“ koja se organizuje u nedelju, 7. novembra od 9 sati. Okupljanje je u Planinarskom domu na Belom Kamenu, na oko 20 kilometara od Prokuplja.

„Mala toplička transferzala“ je staza dužine 120 kilometara, koja spaja planinske vrhove, istorijske i turističke znamenitosti Toplice, a zvanično je otvorena 2013. godine.

Akciju organizuje Planinarsko-skijaški klub Toplica, a predsednik kluba Darko Žarić kaže da su pored planinara širom Srbije, svoj dolazak i učešće najavili i učenici srednjih škola iz Prokuplja i okruženja.

Za učesnike su obezbeđene dve staze, prva je dugačka oko 15 kilometara sa visinskom razlikom od oko 550 metara i druga 5 kilometara sa razlikom od 186 metara. Najuporniji će prepešačiti čitavu maršutu, a za one koji to ne mogu, obezbedili smo i skraćeni deo rute za rekreativce – kaže Žarić.

Akcija se organizuje uz poštovanje svih preventivnih mera protiv korone virusa, a za sve učesnike predviđen je zajednički ručak.

Inače, u pitanju je republička akcija koja je upisana u kalendar planinarskih akcija Srbije, a koja će se od sledeće godine umesto „Mala toplička transverzala“ zvati samo “Toplička transferzala”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *