Zbog nepovezanog staža i niskih penzija u „Simpo-Šik-u“ najavljena blokada puta kod Kuršumlije

0

Kako bi skrenuli pažnju javnosti na njihov problem koji imaju već desetak godina – nepovezivanje radnog staža, neuplaćivanje doprinosa, kao i isplatu plata, radnici “Simpo-Šik-a“ u Kuršumliji, predstavnici sindikata i građani najavili su blokadu državnog puta Niš-Priština u selu Visoka kod Kuršumlije. Blokada je najavljena za četvrtak, 15. jula, a počeće u minut do 12.

Organizator skupa je Slavko Ilić, bivši odbornik lokalnog parlamenta i član Stranke slobode i pravde, koji je ranije najavio da će do ovoga doći ukoliko nadležne državne institucije ne reaguju na zvanične i nezvanične apele koje je upućivao predhodnih meseci.

Više puta sam ukazivao na nepravedan položaj radnika „Simpo-Šik-a“ kojima se ne uplaćuju doprinosi zbog čega zaposleni odlaze u penziju sa 10 do 15.000 dinara. Pokušali smo zvaničnim dopisima državnim institucijama da rešimo problem i da počne da se primenjuje zakon u ovom preduzeću, ali se do danas niko nije oglasio. Kako država ne želi da reši problem neisplaćenih poreza i doprinosa, niskih plata i omalovažavanja radnika, pozivam građane, radnike, sve ljude koji se bore za pravdu da nam se sutra pridruže – kaže Ilić.

Najavljuje da će protest osim nezadovoljnih Kuršumličana podržati i Unija sindikata Srbije „Sloga“ čiji članovi iz okolnih mesta dolaze na protest, kao i predsednik Unije Željko Veselinović.

Ranije je Milorad Andrejević direktor „Simpo-Šik-a“ potvrdio da se u ovom preduzeću, kao i u još nekoliko u Srbiji doprinosi za radni staž ne uplaćuju u skladu sa Uredbom Vlade Srbije u vreme Mlađana Dinkića, te da zbog toga radnici prilikom odlaska u penziju imaju manje penzije.

Istakao je da je upoznat sa tim problemom i da su penzije neverovatno niske, ali da je firma nemoćna da bilo šta reši po tom pitanju.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име